Serious Request is een orkest … nu de GGz nog!

Samenwerken, saamhorigheid en doorzettingsvermogen! Het lijken 3 woorden waarvan iedereen zal zeggen, dat is toch logisch? Logisch? Iets wat logisch lijkt, hoeft nog niet logisch te zijn. Een uitleg.

Samenwerken of niets doen?
Volgend jaar ben ik 20 jaar ondernemer. Pieken en dalen, maar er was één rode draad. Als je succes wilt hebben, waarin dan ook, is samenwerken het toverwoord. Samenwerken heeft voor iedereen een andere definitie, voor mij is het de metafoor van een orkest. Als een orkest een uitvoering geeft zijn er drie dingen nodig, een componist, een dirigent en natuurlijk de leden van het orkest. Iedereen is even belangrijk in het geheel. Als de violist de componist niet begrijpt, kan hij niet het maximum resultaat bereiken. Dat geldt ook als de dirigent het laat afweten. Al met al synergie met als één doel een staande ovatie op de première. Doe je niets? Doe je niet mee!

blog orkest - orkest - Orange Monday

Samenwerken
Samenwerken is het mooiste wat er is. Kijk naar Serious Request. Of je het nu mooi vindt of niet, samenwerking, saamhorigheid en doorzettingsvermogen zijn de 3 sleutelwoorden voor het succes van Serious Request. Al 10 jaar lang en nog steeds groeiend!

Graag zou ik dat ook zien binnen de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz). Niet dat mensen daar niets doen! Maar als je NIET samenwerkt en voor eigen parochie blijft gaan dan is het feitelijk ook een vorm van ‘niets’ doen. Een kwestie van een druppel op de gloeiende plaat en uiteindelijk gebeurt er ‘niets’. Bovendien, de zwakste schakel bepaalt de sterkte van de ketting!

blog orkest - zwakste schakel - Orange Monday

Petitie Jeugdzorg
In Nederland wonen 3,5 miljoen minderjarige kinderen (bron: CBS; met elk een papa en een mama). De Week van de Opvoeding komt dan uit ongeveer 3,5 miljoen ouders in Nederland. De petitie voor de nieuwe jeugdwet die alle kinderen KAN raken, is getekend door ongeveer 70.000 mensen en dat is dan 2 procent. Te bizar voor woorden! Hoe komt dat? Veel te weinig voorlichting. Hoe kan het dat niemand er iets van af weet of dat niemand iets doet? Voor mij een raadsel, maar met samenwerken was het percentage mensen dat tekent misschien wel op 10% of meer uit gekomen.

Exif JPEG

In het kort de nieuwe jeugdwet
Vanaf 1 januari 2015 mag u naar de gemeente als u ‘problemen’ heeft met u kinderen. De Jeugd-GGz gaat uit de basisverzekering en de hoop moet er zijn dat de gemeente het wel gaat oplossen. Ziet u zichzelf al bij het loket van de gemeente? Ik hoef geen voorbeelden te geven denk ik … dat doet een ouder niet snel. De barrière wordt nog groter om professionele hulp voor uw kinderen in te schakelen, terwijl die juist kleiner zou moeten zijn of worden.

Ouders met een ‘dikke’ portefeuille kunnen naar een kindercoach of kinderpsycholoog. Maar dat loopt snel in de papieren kan ik u vertellen … Zonder te socialistisch te willen denken, snapt een kind van 12 jaar dat dit mis moet gaan.

blog orkest - 2e kamer - Orange Monday

De jeugdwet is al door de Tweede Kamer aangenomen en staat klaar om doorgevoerd te worden. De gemeentes hebben afgelopen week 32 miljoen extra gekregen om de invoering te realiseren. Protesten van 7 miljoen mensen? Nee. Bijna iedereen zit stil en verroert zich niet. Is ook pas in 2015, wie dan leeft wie dan zorgt.

NEE!!!!
Gelukkig zijn er individuele mensen die zich wel druk maken in Nederland. De mensen van de Petitie Jeugdwet, maar ook veel groepen mensen door heel Nederland. Laten wij niet wachten tot december 2014 en DAN de noodklok gaan luiden. Mijn idee;

1. De jeugdwet tegenhouden via de 1e Kamer in januari 2014. Zorgen dat zoveel mogelijk mensen een handtekening gaan zetten onder de petitie om de ministers van Justitie en Gezondheidszorg duidelijk te maken dat ze hun huiswerk moeten overdoen. Laten we hopen op de wijsheid van de dames en heren uit de 1e kamer! 

blog orkest - 1e kamer - Orange Monday2. In gesprek gaan met de zorgverzekeraars om hetzelfde punt te maken. Jeugd-GGz uit het pakket is niet bezuinigen maar een bizarre beslissing waar tienduizenden gezinnen de dupe van gaan worden en hun lasten niet meer kunnen dragen. Gebruik maken van de sociale media, kranten en andere media. Tijd voor actie!

3. Eén organisatie aanwijzen die via VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) met ALLE gemeenten in gesprek gaat om één uniform en GOED systeem door te voeren. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van de knowhow die er nu al is binnen GGz en NOG niet binnen de gemeente. Als het dan TOCH naar de gemeente moet, dan zo GOED mogelijk!!

blog orkest - samen werken aan samenwerken - Orange Monday

Ruwweg de helft van de Nederlandse bevolking is de doelgroep, denk ook aan de opa’s en oma’s. Dit moet toch gaan lukken. U mag dit blog delen …

Vader van 4 kinderen
Ik ben vader van 4 kinderen en ik heb OOK getekend. Kinderen zijn onze toekomst, laten we ze dan ook als zodanig behandelen. Juist in deze week van Serious Request waar aandacht is voor de kinderen met diarree in de Derde Wereld … maar ook daarna! Elke handtekening telt …
blog jeugdzorg - Transitie Jeugdzorg - Orange Monday

Teken de petitie … vandaag nog! Klik op het logo … Thanks!

Dank voor uw handtekening! U geeft onze kinderen een prachtig cadeau, weer eens wat anders onder de boom … toekomst!

Warme groet, Martin

It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL (Het roer gaat #OM) te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga de discussie aan … want het het roer gaat #OM

Vierkant-Logo-Orange-Monday-met-tekst

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Diagnose, Het roer gaat OM!, Muziek - Music (is my first love), Politiek en beleid, Samen Sterk tegen Stigma, Time To Change NL en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Serious Request is een orkest … nu de GGz nog!

 1. jusd zegt:

  Dit is op Jusd herblogd.

 2. Pingback: Wel of niet petitie #J-GGZ tekenen? | Gezinsvormen.nl

  • Beste Jan Willem, mijn 3 blogs over de petitie Jeugdwet zijn geschreven om mensen die niets of weinig met Jeugdzorg te maken hebben of hebben gehad te vragen ook een handtekening te zetten onder de petitie, omdat het nodig is. Je kan het emotioneel noemen maar ik vind het te bizar voor woorden dat onze Tweede Kamer over de wet ‘heen gewalst’ is. Vanuit de 1e kamer komen er nu gelukkig wel serieuze vragen. Wellicht dat de 1e kamer de wet terug verwijst naar de 2e Kamer en dat er beter nagedacht wordt over de wet.

   Wat betreft visie, de Orange Monday Foundation is juist opgericht omdat ik weinig vertrouwen heb in het functioneren van de overheid. Of dit nu de Geestelijke Gezondheidszorg betreft of Jeugdzorg. Het rapport van de Kinderombudsman geeft genoeg kanttekeningen voor veranderingen binnen Jeugdzorg. Terwijl dit proces nog zijn beslag gaat krijgen, wordt jeugdzorg al overgedragen aan de gemeentes, in mijn ogen onverantwoord, het gaat om mensen.

   Tenslotte, samenwerking. Mijn mening is, lees mijn blogs er op na, dat de Geestelijke Gezondheidszorg niet uitblinkt in samenwerking. En dat is een understatement. Bij Orange Monday staat samenwerken hoog in het vaandel, ook met de nieuwe OM Centers, waarvan de 1e open gaat in 2014. It’s Time To Change de Geestelijke Gezondheidszorg en Jeugdzorg.

   De petitie vraagt om het beter bekijken van de wet, zowel in de 1e als de 2e kamer. De overdracht zal waarschijnlijk onvermijdelijk zijn. Als het dan gebeurt, is het belangrijk dat er één, liefst private, organisatie komt die de gemeentes gaat adviseren en begeleiden bij de transitie. Ik weet niet wie daar in zouden moeten en wellicht moet deze in 2014 opgericht worden.

   Visie: een landelijke samenwerking met één organisatie die één uniform systeem doorvoert binnen alle 408 !!! gemeenten in Nederland waar maatwerk bij elk gezin logisch is zodat wantoestanden die nu binnen jeugdzorg plaatsvinden tot een minimum worden beperkt. Binnen de opstellers van de petitie Jeugdwet zit voldoende kennis om zo’n organisatie vorm te geven. Orange Monday werkt graag samen met zo’n organisatie.

   Warme groet, Martin

 3. Pingback: Samen gaat het beter … ook in de GGz | Martin Jan Melinga

 4. Pingback: Wat heeft de #WeekvandePsychiatrie ons te bieden? #GGz in beeld … #JeugdGGz | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s