Foute diagnose GGz … en dan?

Update 19 december 2013
Het wordt lopende bandwerk in het buitenland, nu uit Ierland. Wederom een bekende artiest met een foute diagnose (bipolaire stoornis), Sinead O’Connor van het prachtige ‘Nothing Compares 2U‘. Weliswaar al weer een oud bericht (6 oktober 2013) maar weer een voorbeeld van hoe diagnoses fout kunnen gaan.
En dit zijn de ‘fouten’die we horen … It’s TimeToChangeNL!

Lees het artikel in de Irish Mirror. Ik wilde u het niet onthouden. Bipolaire stoornis? Lastig vast te stellen dus en … openheid belangrijk!

SineadO'Connor NIET meer bipolair - Orange MondayUpdate 9 december 2013
Nadat er jaren een verkeerde diagnose was gesteld nu duidelijkheid voor Susan Boyle. Zie het artikel in het AD van vandaag. De diagnose die nu is gesteld is het Syndroom van Asperger een vorm van Autisme.

Susan Boyle - Asperger - Orange MondayOns respect gaat uit naar de manier waarop zij open is over haar diagnose. Orange Monday vindt ook dat openheid de enige oplossing is tegen het groeiende stigma ten opzichte van psychische klachten.

Bij de BBC zei ze: “Boyle said of her recently diagnosed condition: “It will not make any difference to my life. It’s just a condition that I have to live with and work through.

“I think people will treat me better because they will have a much greater understanding of who I am and why I do the things I do.”

Susan Boyle zou een mooie ambassadeur van Orange Monday zijn! Ga jij ook voor openheid, net als Susan. Wordt dan OM Ambassadeur!

Warme groet, Martin

Blog 2 december 2013
Afgelopen week kwam er weer iemand ‘naar mij toe’ via één van de Social Media waarop Orange Monday Foundation actief is. Ik zou haast zeggen, de zoveelste. Mijn blog van augustus 2013, ‘Foute diagnose … en de gevolgen?’ heeft wel het één en ander los gemaakt.

Werkwijze Geestelijke Gezondheidszorg (GGz)
Om het geheugen nog even op te frissen. Vooral psychische klachten zijn  reden voor stigmatiserend gedrag. U kan mijn blogs van de afgelopen week er op nalezen. Waarom dit stigma en waarom verandert er zo weinig? Omdat de groep van mensen met psychische klachten niet ‘weerbaar’ genoeg is (of zou zijn).

Wat heeft dit nu met ‘foute diagnoses’ te maken? Ik zal het u vertellen. Op het moment dat je binnenkomt bij GGz wordt er eerst een ‘dossier’ aangemaakt. Logisch natuurlijk, de cliënt moet wel herkenbaar zijn. Het vervelende van dit dossier is, dat alles wat er in opgenomen wordt, er niet zo maar uit is. Het kan je je leven lang achtervolgen …

Blog Foute Diagnose - Stigma Etiket

Foute diagnose … en de gevolgen?
Om mijn eigen voorbeeld  maar aan te houden, in 2011 krijg ik, terwijl ik WIST dat ik een bipolaire stoornis had, de diagnose narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS). Los van het feit dat deze diagnose niet de juiste was (en ze dit hadden kunnen checken), was ik inderdaad onvoldoende weerbaar naar de psychiater toe. Twijfel slaat toe, onzekerheid volgt en uiteindelijk leg ik mij er bij neer (voorlopig). Maanden later dacht ik; “dit kan toch niet kloppen?” Via een 1e lijns-GGz-organisatie heb ik een persoonlijkheidsonderzoek laten doen.

Ook hier weer de ‘macht’ van de psychiater, NPS moest mee worden genomen in het onderzoek. Prima, maar bipolaire stoornis ook …. Uiteindelijk bleek dat ik dus NIET de NPS had. Gelukkig voor mij, mijn bipolaire stoornis is namelijk prima onder controle te houden door de medicatie lithium en een andere levensstijl. Het is ondertussen (2013) ook uit mijn dossier geschrapt. Eind goed, al goed?

blog fout GGz - diagnose-behandel-combinatie-dbc-ggz

De gevolgen van een foute diagnose
Geen eind goed, al goed dus. De gevolgen van de foute diagnose en een te late diagnose bipolaire stoornis zijn nog steeds voelbaar:

 1. Ik zie al 2,5 jaar mijn kinderen niet meer (juridische strijd)
 2. Via de media (ex en een blogger) voor narcist uitgemaakt
 3. Grote financiële (en juridische) gevolgen

Onherstelbare schade dus. Ik zal niet overal op ingaan, maar de grootste schade is nog steeds dat ik mijn kinderen niet meer MAG zien omdat de diagnose NPS nog rondwaart. Te onbetrouwbaar voor mijn kinderen … het oordeel is geveld. Wanneer mijn kinderen mij volgend jaar weer mogen zien, hoe maken we die 3 jaar dan goed? Mijn jongste dochter werd vorige week 6 jaar, ze was 3 jaar toen ik haar voor het laatst gezien heb….

Wie draait op voor de gevolgen?
Dat is dus de grote vraag. We leven niet in Amerika (gelukkig soms) dus als iemand naar de rechter stapt dan is de schadevergoeding minimaal. En … zeker in bovengenoemd geval is die niet in geld uit te drukken. Na 2 jaar in een rollercoaster te hebben gezeten, waar ik niet meer uit dreigde te komen, zit ik nu sinds anderhalf jaar weer op stabiele koers. Mijn weerbaarheid is sterk gegroeid! Vele anderen hebben niet dat geluk en zitten nog steeds in die rollercoaster. Verplichte opnames, verkeerde diagnoses, over-medicatie of verkeerde medicatie, teveel om op te noemen … Wie draait er NU nog op voor de gevolgen? De cliënt van de GGz die het ‘slachtoffer’ is van een foute diagnose. Deze cliënten zijn afhankelijk van hun directe omgeving en de hulp die ze krijgen. Ze redden het niet alleen, hun  weerbaarheid is niet groot genoeg en ze zijn daardoor kwetsbaar.

OMC Totaal diagnose - Orange Monday

Wat gaat OM Centers anders doen?
Laat ik voorop stellen dat er prima mensen werken in de reguliere GGz. Maar waar gewerkt wordt,  worden fouten gemaakt en dat begrijp ik. Het NIET erkennen van fouten, dat is waar ik hele grote moeite mee heb. Mensen soms levenslang laten  ‘aanrommelen’ met hun diagnose, bijstandsuitkering en sociaal isolement. Dat doet pijn en mag niet gebeuren, zeker niet door een foute diagnose.

Totaal Diagnose GGz
OM Centers introduceert in 2014 als eerste GGz-instelling de Totaal Diagnose.  Wat houdt een totaaldiagnose in? De totale diagnose bestaat, naast de DSM-diagnose uit:

 1.  Levenshouding en levensstijl (pro-actief, positief denken, voeding, beweging enz.)
 2.  Sociaal-maatschappelijke situatie (partner, gezin, werk, vrienden, relaties enz.)
 3.  Financiële en juridische situatie (begeleiding eventueel ontslag, schulden, echtscheiding enz.)

Vanuit deze OMC Totaaldiagnose ontstaat een behandelplan dat uitgevoerd wordt door het multidisciplinaire OMC Behandelteam van specialisten op elk vakgebied.

OMC - Omdat het nodig is .....

GGz Nieuwe stijl
Bij de Orange Monday Foundation noemen we  dit “GGz nieuwe stijl”. Gewoon omdat het nodig is. Psychische klachten ontstaan voor een groot deel door de omgeving waarin de cliënt verkeert. Als deze omgeving (maatschappelijk en financieel) niet mee genomen wordt in een diagnose is de kans op fouten groter. Door deze totaaldiagnose worden niet (alleen) de gevolgen bestreden maar de oorzaken aangepakt. Het roer gaat #om binnen de GGz, komend voorjaar 2014 al.

Warme groet, Martin

It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga de discussie aan … want het het roer gaat #OM

Vierkant-Logo-Orange-Monday-met-tekst

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Acceptatie psychische klachten, Bipolaire Stoornis, Diagnose, Het roer gaat OM!, Omgangsregeling, Orange Monday, Politiek en beleid, Psychische diagnose, STIGMA en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Foute diagnose GGz … en dan?

 1. hier nog één, daardoor verkeerde, onvolledige behandeling, die niet werkte, waardoor ik juis meer ontregelt raakte, veel opnames en maar doorgaan met pillen. Nee, nu niet meer, gelukkig, in balans met complementaire behandeling.

 2. Caro zegt:

  hier nog 1.. ik zou eerst hypomaan zijn, 10 jaar later bipolaire stoornis hebben, en weer 5 jaar later wilden 2 psychiaters er onafhankelijk nog borderline aan vast plakken. Mijn zelf verzonnen huidige diagnose is een heel andere en staat niet in de DSM. Tussendoor ben ik jaren bezig geweest gebeurtenissen tijdens opnames te verwerken, medicatie bijwerkingen te overwinnen, en de juiste manier van leven en alternatieve hulp te vinden. Dat koste en kost mij wel wat geld en daarnaast mag ik ook nog de ziektekostenpremie en eigen bijdrage betalen. Maar dat terzijde. Hoezo diagnoses.. ze zijn soms ok, maar je hebt ze zelden levenslang! Maar dat maken ze je wel wijs.

  • Hoi Caro, bedankt voor je open reactie en ik sluit mij bij de inhoud volledig aan.Een diagnose hoeft zeker niet levenslang te zijn. Goed dat je nu een ‘eigen’ diagnose hebt en je je eigen weg gevonden hebt! Respect 🙂

   • marieke zegt:

    Hallo, ik ben een vrouw van bijna 34 jaar en een zoon van 8 jaar. Ik heb in 2010 een diagnose Bipolaire stoornis gekregen, terwijl ik er (ook door mensen om mij heen) bewust van ben geworden dat ik gewoon HSP ben. Welke weg kan ik bewandelen om van deze diagnose af te komen?
    Véél liefs

 3. Pingback: Tweepolig, Ying-Yang en een Happy New Year | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s