Zonder woorden … Tyfoon (Azië)

Update 19-11-13: Ik ben gepaste trots op Nederland. Het is middernacht; de voorlopige eindstand is bijna € 18 miljoen euro, ruim een € 1,- per inwoner. Laten we er van uit gaan dat het goed op zijn plek komt bij de mensen die het nodig hebben op de Filipijnen.

Update 18-11-13:
De ramp is nu 10 dagen geleden. Gelukkig is de hulp vanuit de hele wereld op gang gekomen. Vandaag in Nederland een gezamenlijke en succesvolle radio/TV actie. Prachtig hoe wij als klein landje zo gul zijn. De teller van giro stond vanmorgen al op ruim € 8 miljoen. Heeft u ook al gegeven? Fijne dag!

Giro 555 Filipijnen_1135

Bij grote rampen zamelen tien Nederlandse hulporganisaties, zoals het Rode Kruis, Oxfam Novib, Cordaid, ICCO & Kerk in Actie en Unicef, gezamenlijk geld in via giro 555 ofwel het nieuwe Iban-nummer: NL08INGB0000000555.

blog Tyfoon hulp foto

Directe reden voor de SHO om giro 555 open te stellen is het hoge aantal slachtoffers en de enorme schade die de tyfoon aanrichtte. Het geld dat wordt opgehaald, wordt ingezet voor noodopvang en wederopbouw, zo is maandagochtend (11/11) op een persconferentie bekendgemaakt. De eerder genoemde nummers komen dus te vervallen.

Update 11-11-13 – 9 uur: De hulp op de gehele wereld komt nu echt op gang. De schade nu echt in beeld; minimaal 10.000 duizenden, 4,5 miljoen slachtoffers en een grote ravage op de Fillipijnen. Ook het Rode Kruis opent gironummer 7244.
Steun de slachtoffers!

blog Tyfoon Ravage Filipijnen

Blog 10-11-2013 – 11.11 uur
Dagelijks ben ik actief voor de Orange Monday Foundation die de volgende doelstelling heeft:

De stichting Orange Monday NL stelt zich ten doel: De belangen te behartigen van mensen met psychische klachten en stoornissen, zowel wat betreft gezondheid, herstel als hun sociaal-maatschappelijke situatie.

Dit is een mooi doel en ik sta er ook 100% achter en blijf er uiteraard mee door gaan. Volgende week een nieuwe site en druk bezig met de doelen voor het jaar 2014.
Hoe gaan we het doen en hoe snel wordt bijvoorbeeld het nieuwe OM Centers, HET alternatief voor de huidige GGz-instellingen gerealiseerd. Positief denken is het devies!

Blog Tyfoon - de tyfoon

Minstens Tienduizend doden
En dan is het zondag. Ik sta op het punt de laatste hand te leggen aan de teksten voor onze nieuwe site. Zoals altijd kijk ik even op NU.nl. Zoals ik al had verwacht, maar gehoopt dat het niet zo was, is het aantal doden door de tyfoon gestegen naar minstens 10.000. Ik ben even helemaal stil ….

Hoe is het mogelijk denk ik, heeft de internationale wereld (inclusief Nederland) wederom een ramp volledig verkeerd ingeschat. De Filippijnen kunnen dit niet alleen en heeft dringend hulp nodig om dit niet te laten verworden tot een catastrofe. Juist bij stormen en overstromingen is het snel stijgen van het aantal doden logisch doordat het leven compleet stil was, water, gas en licht verdwenen zijn en de kans op infecties met de minuut stijgt.

Blog Tyfoon - kade

Zwarte Piet
Op dit soort momenten denk ik dan wat wonen wij toch in een mooi land. Wat zijn wij als bijna 17 miljoen Nederlanders begenadigd dat wij hier mogen wonen. Wij hebben geleerd van het verleden (Zeeland 1953) en kunnen met het geld dat hier beschikbaar is rampen zoals in de Filippijnen voorkomen.

Wat is het treurig dat wij in Nederland, en dan zeker de (sociale) media ons alleen nog bezig kunnen houden met schijnbaar onbelangrijke zaken. De discussie over Zwarte Piet heeft mij ook mateloos gestoord. Ja, ik heb er ook een ‘sarcastisch’ blog over geschreven. ´Zwarte Piet wordt Oranje Piet´, maar uiteindelijk is dat niet waar het allemaal omgaat. Zwarte Piet is natuurlijk maar een klein voorbeeld …..

Blog Tyfoon - oranje mannenBovenstaande 3 foto zijn afkomstig van www.nu.nl

Time To Change Nederland
Natuurlijk kunnen wij in Nederland niet de wereld redden. Laten we in Nederland een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld en ons bezig gaan houden met de zaken die ECHT belangrijk zijn.

In september 2012 heeft Orange Monday de Time To Change gedachte geadopteerd vanuit Engeland. Time To Change staat voor openheid, begrip en acceptatie. Betrokkenheid is dan het resultaat, iets wat ik in Nederland teveel mis!

A Time To Change clock 1

Waar staat bij ons Time To Change voor?
In tegenstelling tot de Engelse campagne wil Orange Monday deze Time To Change-actie breder trekken dan alleen de Geestelijke Gezondheidszorg. Aangezien de thema’s binnen Time To Change NL wel binnen een bepaald kader dienen te blijven, is acceptatie (voorkomen van Stigma) het centrale thema. Te denken valt dan aan organisaties die actief zijn binnen:

  • Geestelijke Gezondheidszorg (GGz) – Orange Monday Foundation
  • Maatschappelijke werk (veel mensen schulden)
  • Jeugdzorg (transitie naar gemeente)
  • Onderwijs (te weinig aandacht voor persoonlijke ontwikkeling)
  • Ouderenzorg (steeds minderen ouderen krijgen zorg)
  • Algemene zorg (ziekenhuizen gaan failliet)
  • Wet- en regelgeving (echtscheiding)

Bovenstaand een aantal ‘branches’ waar het anders kan en MOET. Nederland moet werken aan een land waar ONZE kinderen in 2040 trots op zijn. Beginnen? Liefst vandaag al natuurlijk. Heel veel mensen, professionals en vrijwilligers zijn er al mee bezig. Tijd om ons bezig te houden met de ECHT belangrijke zaken in onze samenleving. Laten we Zwarte Piet lekker Zwarte Piet laten!

Ik wens dat de Time To Change Nederland actie als een tyfoon (of in ieder geval een storm 🙂 ) door Nederland gaat razen.

Omdat het nodig is ……. Doet u mee? Het is tijd voor verandering, laten we er over praten!

TCC Lets talk about it

Tyfoon Filipijnen
Wat ook nodig is hulp voor Azië ….Het drama in de Filippijnen dreigt ook Vietnam te gaan treffen en wellicht andere landen in Azië. Ik hoop dat de wereld snel in actie komt. Ik hoorde net op de radio dat de Nederlandse regering € 2 miljoen beschikbaar heeft gesteld. Een druppel op een gloeiende plaat … Maar een mooi begin!

Fijne zondag en een warme groet, Martin

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Diagnose, Orange Monday, Time To Change NL, Zwarte Piet en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.