Deel III: “Liever een gebroken been …”

Vandaag voltooi ik het drieluik over openheid en stigma.
De eerste twee blogs, deel I: “Openheid over psychische klachten vermindert Stigma” (de eigen verantwoordelijkheid van de persoon met psychische klachten) en deel II: “Werkgevers oorzaak van Stigma! Of niet?” (Kan of wil je met je werkgever praten over privéproblemen?) heeft u inmiddels kunnen lezen.

Openheid en Stigma: deelgenoten
De derde groep waar stigma bij psychische klachten een (grote) rol speelt zijn de deelgenoten van de persoon met een psychische aandoening of stoornis. Deelgenoten zijn mensen die in de directe omgeving van de cliënt te maken hebben met de gevolgen van psychische klachten.

Te denken valt aan familie, gezin, vrienden en kennissen en uiteraard de collega’s op het werk of klasgenoten op school (indien van toepassing).

Blog deelgenoten stigma praten

Zoals in mijn vorige blog zal ik weer voorbeelden geven om een en ander duidelijk te maken:

Diagnose: gebroken been
Man breekt tijdens een voetbalwedstrijd zijn been. De breuk wordt in het gips gezet en de man mag weer naar huis. Collega’s, familie en medevoetballers komen op bezoek. Na een aantal weken mag het loopgips eromheen en kan hij parttime naar het werk (hij moet wel gebracht worden). Na 6 weken mag het gips eraf.  Vervolgens moet hij met behulp van een fysiotherapeut weer leren lopen. Na 12 weken is de man in zo’n conditie dat hij kan gaan trainen op de voetbalclub. Een paar weken later speelt hij weer mee en is er van zijn gebroken been niets meer te zien. Kortom een EINDIG ziektebeeld.

In dit voorbeeld kan je natuurlijk “gebroken been” vervangen voor één van de andere somatische klachten met een eindig ziektebeeld gebroken arm, blindedarm, galbaas noemt u maar!
blog deelgenoten gips

Diagnose: hartklachten
Man heeft al een tijdje last van zijn linkerarm en voelt zich niet lekker. Tijdens de voetbalwedstrijd valt hij op de grond en hij wordt naar het ziekenhuis gebracht. Hij moet een hartoperatie ondergaan. Het hartprobleem is BLIJVEND en de man houdt in de toekomst risico. Vanaf nu zal een andere levensstijl een deel kunnen voorkomen, maar een mogelijke hartaanval ligt op de loer. Familie, vrienden en collega’s bezoeken de man en helpen hem in het gezin en op het werk met zijn nieuwe situatie. Hij kan tenslotte niet meer alles wat hij vroeger kon ….. Voetballen zit er niet meer in, maar door zijn sociale netwerk kan hij wel een positie krijgen in het bestuur van de voetbalclub.

Ik ga hier niet specifiek in op het soort hartklachten, maar ook hier kan je andere somatische aandoeningen invullen zoals bijvoorbeeld kanker en diabetes.

blog deelgenoten hart

Diagnose: psychische klachten
Man heeft last van pieken en dalen. De ene keer scoort hij 3 doelpunten in een wedstrijd de andere keer verzaakt hij de trainingen en komt bij de wedstrijd niet opdagen. Dit gaat al lang zo. Op zijn werk gebeurt hetzelfde. Man kan er geen verklaring voor geven en komt bij de huisarts. Die verwijst hem door naar een GGz-instelling. Na onderzoek blijkt: hij heeft een bipolaire stoornis. Met medicatie en therapie kan hij weer een normaal leven hebben. Echter mensen vonden zijn pieken en dalen niet zo leuk. Zijn sociale omgeving kalft af. Als hij na 6 maanden weer op het voetbalveld komt trainen, blijkt er geen plek meer in zijn team. Ga je eerst maar eens bewijzen …. Op het werk is het niet veel anders, man is weer ‘normaal’ maar kan niet meer goed in het werk komen, het ‘briljante’ is er af (afvlakking/medicatie). Nu is hij eindelijk normaal … 😦

Uiteraard zijn ook hier weer andere psychische stoornissen en aandoeningen in te vullen zoals ADD, ADHD, Borderline, depressie, burn-out enzovoort 

blog deelgenoten bipolair

Wat wil ik hier nu mee zeggen?
Somatische klachten zoals boven omschreven zijn ‘bekend’ en deelgenoten weten (of leren) wat de problematiek is rondom die klachten. Zeker met EINDIGE klachten zoals het gebroken been. Deelgenoten zien het ziektebeeld, weten dat het eindig is en ondersteunen de ‘patiënt’.

Bij ‘blijvende’ somatische klachten is dat al anders, mensen met hartproblemen of kanker houden als het al ‘genezen’ wordt de al of niet terechte angst dat de klachten terugkomen. Omdat het vaak langdurige processen zijn, zijn in het begin de deelgenoten bezorgd en leven mee. Als de patiënt ‘genezen’ is verklaard, vermindert de aandacht en groeit vaak de eenzaamheid. Psychische klachten zijn ook hier vaak het gevolg. Leven met angst is gevaar nummer 1 voor de menselijke psyche!

Blog deelgenenoten Wie is hier gek

Bij psychische klachten is er bij de cliënt en de deelgenoten in het begin veel onwetendheid. Omdat er meestal veel tijd overheen gaat voordat een diagnose gesteld kan worden (3-6 maanden) en de behandeling uitgevoerd kan worden blijft iedereen ook in onwetendheid. Cliënt gaat dan al vaak niet meer naar het werk of sociale bijeenkomsten en deelgenoten ‘verliezen’ interesse. Het sociale netwerk wordt geminimaliseerd en eenzaamheid is een veel voorkomende factor. Na ‘genezing’ is het blijvende karakter van de psychische klachten (net als bij kanker bijvoorbeeld) reden tot angst voor terugval.

Voorlichting en snelheid diagnose
Een betere voorlichting over psychische stoornissen en aandoeningen is noodzaak. Niet iedereen met psychische klachten is een psychopaat. Mensen met psychische klachten kunnen prima functioneren in de maatschappij. Soms moeten ze daar bij geholpen worden (net als de hartpatiënt), sommige dingen kunnen ze niet meer, andere dingen weer beter.

Een snelle diagnose is van groot belang. Cliënten binnen GGz worden te lang aan het lijntje gehouden wat betreft de diagnose (3-6 maanden) waardoor onzekerheid toeneemt, er een langer ziekteverzuim is dan noodzakelijk en dus het stigma wordt vergroot.

TCC Lets talk about it

Time To Change NL
Zaak voor Geestelijke Gezondheidzorg (GGz) instellingen om de hand in eigen boezem te steken. Maar dat geldt niet voor GGz alleen, dat geldt voor u en mij. Iedereen in deze samenleving moet inzien dat Stigma (waarover dan ook) de wereld uit moet.

Mijn oplossing: openheid, voorlichting en vooral met elkaar in gesprek gaan. Werkgevers en werknemers, medewerkers binnen GGz maar vooral deelgenoten van mensen met psychische klachten. Orange Monday Foundation maakt zich hier hard voor, doet u mee?

Warme groet, Martin

It’s Time To Change!
Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga de discussie aan … want het het roer gaat #OM!

LOGO-Orange-Monday-nieuw-2

 

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Bipolaire Stoornis, Diagnose, Orange Monday, Psychische diagnose, Time To Change NL en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Deel III: “Liever een gebroken been …”

  1. Joost zegt:

    Jammer genoeg klopt je verhaal helemaal. Mijn ouders begrijpen me niet onder het mom de zon komt vanzelf weer te voorschijn, mijn werkgever gaf na 17 jr aan dat er geen plaats voor me is.over mijn ptss nog niet eens gesproken. Alleen mijn partner en de behandelaar zijn na 25 jr op de hoogte gebracht….
    Veel te bang voor het ” labeltje- ” niet goed zijn” – niet meer nuttig voor de werkenden

  2. Door het stigma dat aan ADHD kleeft, heeft het bij mij (onder andere) zo lang geduurd voordat het muntje viel. Ik heb mezelf heel lang niet als ‘zo’n persoon’ gezien en heb daardoor heel lang gewacht met de stap naar de psychiater. Ik schrijf over de acceptatie hiervan op http://hollenofstilstaan.wordpress.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s