Zwarte Piet wordt … Oranje Piet!!!

Update 3 juli 2014
De mussen vallen van het dak … en ja hoor, het zal niet zo zijn. Zwarte Piet uitgebreid in het nieuw, weer in Amsterdam. De burgemeester van Amsterdam moet zijn besluit omtrent de Sinterklaas intocht van 2013!! herzien. Pfff, lees het volledige artikel op NU.nl als je het al niet hebt gelezen. Komen we dan nooit van deze discussie af …

Zwarte Piet wordt ... oranje PietMijn visie blijft staan. Geen Zwarte Piet dan ….. Oranje Piet 🙂 – lees het blog –

Groet, Martin

Blog 21 oktober 2013 … Zwarte Piet wordt … Oranje Piet 🙂
Afgelopen maanden, het begon al met de eerste pepernoten in augustus, kwam weer de discussie op gang rondom Sinterklaas en Zwarte Piet. Voor mij een eeuwenoude traditie in Nederland. Ik ben er mee opgevoed, maar mijn ouders ook. Wie kent Sinterklaas niet, zou ik haast zeggen. Henk Westbroek (misschien wel de nieuwe burgemeester van Utrecht) en Het Goede Doel zongen er al over in de jaren 80.

Sinterklaas Wie kent hem niet

Wat was het spannend vroeger! Er werd geklopt op het raam en we vlogen naar de deur en … daar stond de zak van Sinterklaas gebracht door Zwarte Piet. Een zwarte hand kwam om de hoek en strooide welig met pepernoten … (Waar mijn vader toen was???) Daarna … surprises en gedichten. Wat weten Sint en Piet toch veel over ‘ons’ kindertjes. Vaak belerende gedichten overigens met wel heel praktische cadeaus. Sint en zijn Pieten kwam ook op school. Jemig, de hele straat werd afgezet voor deze goedheilig man. Ik kan het mij nog herinneren als de dag van gisteren.

Pepernoten

En toen? Toen kwam er een organisatie die vind dat Zwarte Piet geen zwarte kleur meer mag hebben. Hoe kan een Zwarte Piet nu een andere kleur hebben? Dit weekend heb ik alle kleuren van de regenboog op een rijtje gezet …. Geen één kleur is eigenlijk goed mogelijk, altijd is er weer een andere (negatieve) gedachte die je er op los kan laten. Denk maar aan een roze, rode of gele Piet.

Mark Rutte Oranje Eend

Vrijdag werd het pas echt serieus overigens, zowel onze Minister President als een commissie van de VN (Verenigde Naties) buigen zich er nu OOK over. Ons landje staat in één keer op de wereldkaart. Eerst knallende ruzie met de Russen en nu … een officieel onderzoek van de VN naar een ‘racistisch’ feestje op 5 december in Nederland (en België en enkele overzeese gebieden, zoals Suriname en de Antillen). Waarom is er trouwens geen onderzoek bij de Belgen?

De 21ste eeuw is een eeuw van verandering. Laten we gewoon de discussie gaan vermijden en veel onderzoeksgeld besparen. Ik heb DE vervangende kleur bedacht voor Zwarte Piet. Namelijk: Oranje Piet. Als je een tijdje oefent dan klinkt het best wel goed ook. Bovendien, volgens Eric van Muiswinkel wordt Zwarte Piet toch al Piet genoemd, al jaren.

Oranje Piet en Sint (EK 2012 via Breda Vandaag NL)Al gespot op internet liefst met Oranje pruik ook. (Via Breda Vandaag NL)

We moeten af van dat donkere imago van het Sinterklaas feest. Laten we er een soort Koningsdag van maken of een toernooi van EK of WK. Heel veel Nederlanders kiezen dan hun favoriete kleur voor hun haar, gezicht of kleding. Zwart is sowieso een negatieve kleur, dus is juist Oranje DE kleur om zwart te vervangen. En … volgens mij is er niemand in de wereld die van nature een oranje huidskleur heeft, toch?

Zwarte Piet wordt ... Oranje Piet en vrouw

De decembermaand wordt dan ingeluid door Sinterklaas met zijn vrolijke Oranje Pieten (mannen en vrouwen ook!). Wat zal dat een feest worden. Mensen die het Sinterklaasfeest vieren kunnen dan ook mooi hun huis Oranje maken, net als bij het voetbal. Past ook mooi bij al die mooie Kerstverlichting trouwens.

Oranje gekte Huis oranje

De Orange Monday Foundation is bedacht op de Blue Monday (de meest depressieve dag van het jaar) in januari 2012. Als we nu met zijn allen Sint Nicolaas met Oranje Pieten vieren, gaat de volgende Blue Monday op 20 januari 2014 wellicht ook niet door. Nederland kleurt Oranje, daar past geen depressie bij!

OM Orange Happiest Color

Oranje is namelijk de vrolijkste kleur en de Orange Monday Foundation heeft deze kleur niet voor niets ‘geadopteerd’. OM komt op voor de mensen met psychische klachten, ongeacht geaardheid, ras of sekse. Als we psychische klachten hebben dan maakt dat namelijk niet uit. En als je Oranje denkt in plaats van Zwart dan ziet de wereld er veel mooier uit. En by the way: “Psychische klachten zijn onzichtbaar …” waar praten dus over!

Orange Monday - Code Oranje - OMC + OMF banner 4

It’s Time To Change Zwarte Piet!! Wij gaan voor een Oranje geschminkte Piet (man/vrouw) met een mooie Oranje pruik (voldoende beschikbaar in verband met aanstaand WK Voetbal). Wat gaat december 2013 een mooie maand worden!

En … de pepernoten en zo, die mogen blijven 🙂

Positieve groet, Martin

 Blog Verkeerde Diagnose - eenmalige gift - Orange MondayPS: Heeft u stichting Orange Monday Foundation al gesteund met een eenmalige gift? Orange Monday pakt echte problemen aan en kijkt niet naar kleur.

 

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Orange Monday, Time To Change NL, Zwarte Piet en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.