Beleid maakt Geestelijke Gezondheidszorg kapot!

Update 19 oktober 2014 – Ruim één jaar later … Er is ‘bijna’niet veranderd en mijn blog is nog steeds actueel! Wilt U wat veranderen aan de zorg? Steun dan onze #petitie en TEKEN vandaag nog. Omdat het nodig is …. Klik op onderstaand logo van de petitie! Mijn dank is groot, samen kunnen we verandering en verbetering realiseren! Laten wij niet NOG één jaar wachten … maar doen!

AVA ORANGE MONDAYBlog 23 september 2013
Nu al weer ruim 1 jaar geleden heb ik de Orange Monday Foundation opgericht omdat ik (nog steeds) vind dat het anders kan binnen de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz). Sinds mei 2013 schrijf ik blogs en snij diverse onderwerpen aan waar het BETER kan.

blog fout GGz prinsjesdag-gouden-koets-2013

Afgelopen week was het weer Prinsjesdag. Ik moet eerlijk toegeven dat het redelijk aan mij voorbij is gegaan. Mijn grootvader zei altijd al: “Of je nu door de hond of de kat gebeten wordt, gebeten wordt je toch” Hij zei dat in de jaren 70 zo’n 50 jaar geleden en … er is niets veranderd.

Ook ik vind dat de regering beslissingen neemt die op zijn minst discutabel zijn. Maar zelfs de mensen die ECHT tegen zijn laten het afweten. De demonstraties in Den Haag en Amsterdam brachten slechts honderden mensen op de been? Interesseert het ons echt nog wel? (noot: OOK bij demonstraties in 2014 kwam nauwelijks iemand op de been)
Blog fout GGz - Mevrouw Schippers

Beleid binnen Geestelijke Gezondheidszorg (GGz)
Wat mij in ieder geval wel interesseert is het beleid binnen de GGz. Afgelopen week een paar discussies gehad met mensen over de huidige GGz instellingen in Nederland. Er is daar qua beleid het een en ander mis, ik licht er een paar dingen uit:

1. De huidige GGz wordt gedomineerd door ‘’Molochs”. Deze zijn ontstaan door steeds weer goedgekeurde fusies door de minister van VWS, op dit moment mevrouw Schipper. Hierdoor zijn onoverzichtelijke, grote ondernemingen (rond de 3.000 medewerkers) ontstaan vaak ook nog geleid door bedrijfskundigen in plaats van medici.

blog fout GGz - zonnehuizen pandFoto via Zorgvisie – Overname onroerend goed door Parnassia

Doelstellingen zijn daardoor verander van betere zorg naar maximaal rendement. Even als voorbeeld Parnassia is door fusies gegroeid naar zo’n 8.000 medewerkers wat vergelijkbaar is met de (grote) beursgenoteerde Mediq (zie foto onder), een landelijke keten van apotheken. In mijn ogen bizar. Hoe kan je zo’n moloch als Parnassia nog goed aansturen? Ik denk van niet! (noot: anno 2104, de ‘molochs’ moeten bezuinigen, vestigingen gaan dicht ten kosten van de zorg aan de cliënt)

Blog fout GGz Het_Utrechtse_hoofdkantoor_van_Mediq_langs_de_A2
2.  De huidige GGz wordt gedomineerd door verzekeringsmaatschappijen en protocollen. Binnen de GGz wordt net als in de gewonen zorg gewerkt met DBC’s (Diagnose Behandel Combinatie). Binnen deze DBC moet de behandeling van een ‘patiënt’ passen. Door de werkdruk wordt dan de persoonlijke kant van de behandeling vaak vergeten. Niet omdat medewerkers niet betrokken zijn, maar omdat het niet mag of kan. (noot: diverse wetten worden door minister, Tweede Kamer en Eerste Kamer doorgevoerd in 2014 met als gevolg NOG meer macht voor de zorgverzekeraars)

Door deze protocollen, de DBC’s en druk van de verzekeraars (DBC is voor hun makkelijk) worden belangrijke aspecten zoals de sociaal maatschappelijke situatie en de financieel/juridische situatie voor het gemak maar buiten beschouwing gelaten. Wij van Orange Monday weten ondertussen dat JUIST dat heel erg belangrijk is voor het ‘genezingsproces’.
blog fout GGz - diagnose-behandel-combinatie-dbc-ggz

3. Machtsverhouding tussen het management van de GGz instelling  aan de ene kant en de farmaceuten en  de verzekeraars aan de andere kant. Zoals u wellicht bekend is de Gezondheidszorg inclusief de GGz goed voor jaarlijks een ‘omzet’ van ruim € 25 miljard. Dat hier natuurlijk veel geld te verdienen en te besparen is, is duidelijk.

Ook het management van de GGz instellingen laten zich voor het ‘karretje’ spannen van de farmaceuten en verzekeraars. Neem nu de uitvinding DBC, de enige partij die daar echt blij mee is, is de verzekeraar. Verzekeraars werken eigenlijk voor onze overheid en dicteren net als die zelfde overheid hoe de behandelmethode moet zijn binnen de GGz. Ik heb nog geen 1 zorg professional gesproken die blij is met de DBC, het blijft gewoon bestaan en (ogenschijnlijk) doet niemand er wat aan.

blog fout Zorgverzekeraars

100.000 medewerkers binnen GGz
Tenslotte, de aandacht voor de mensen die het wel goed doen (naar de mogelijkheden). Dagelijks gaan tienduizenden mensen naar hun vertrouwde werkplek bij 1 van de GGz instellingen. Ook zij weten van de 3 punten die ik net heb genoemd. Zij moeten zich houden aan de bizarre protocollen, doen ze het niet dan volgen reprimandes. De behandeling moet ook nog betaalbaar zijn.

Waar is de mogelijkheid gebleven voor mensen om hun roeping voor het vak ‘’Mensen helpen en verzorgen” uit te kunnen oefenen als ze door protocollen en regelgeving worden tegengehouden. Hun tijd te veel moeten stoppen in administratie en rapportages omdat een goede automatisering op zich laat wachten.

oranje_rozen_boeket

RESPECT
Ik heb na 2 jaar onderzoek een aantal zaken ontdekt. 1 daarvan is dat het anders moet binnen de GGz anders gaat het nog ECHT fout.

Het andere wat ik heb ontdekt is dat wij als Nederlanders blij mogen zijn met al die mensen die dagelijks klaar staan om mensen met psychische klachten terzijde te staan. Ze staan er maar wel, elke dag, soms 24/7 en doen hun werk met een bevlogenheid die niet te rijmen is met alle drempels die door politiek en management opgeworpen zijn! Mijn RESPECT hebben ze ….

Misschien is wat vaker een bloemetje voor deze mensen? Of past dat niet binnen de DBC’s?

Positieve groet, Martin Jan Melinga

PS-I: Dit blog is ruim 1 jaar oud! Nederland is toe aan verandering in de Gezondheidszorg. Veel organisaties in Nederland willen dat ook, een falende overheid laat TE veel liggen. Het is Time To Change NL = Het Roer Moet om in de Gezondheidszorg! Teken ook de petitie …. Klik op onderstaande banner en ga naar de petitie site of steun ons op de Social Media – Facebook en Twitter. Thanks 🙂

Banner petitie Orange Monday Het Roer om - mak schaap

PS-II: Steun OOK onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Diagnose, Politiek en beleid, Time To Change NL en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Beleid maakt Geestelijke Gezondheidszorg kapot!

 1. Beste Martin Jan,
  ik laat je graag weten dat er ook zorginstellingen zijn waar het wel anders kan. Esdege-Reigersdaal, zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten in Noord-Holland is zo’n voorbeeld.
  De zorg wordt rond de client georganiseerd en de manager faciliteert. Er is begin dit jaar een antropoloog gepromoveerd op de organisatie van deze organisatie en ook een andere.
  Voor meer info: http://www.esdege-reigersdaal.nl/nieuws/2012-4/670224/

  Groetjes Arjan
  nl.linkedin.com/in/arjanweiland/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.