Pesten en verantwoordelijkheid … wie doet wat? #revisie 2014

Update: 14-10-2014 Een jaar na dato, een jongen van 15 jaar oud (de pester) gedood met een mes door een jongen van 16 jaar (die gepest wordt). Wie doet er nu eindelijk wat aan pesten? Pesten = stigma wat mij betreft!

De hieronder gemelde opening van OM Centers (najaar 2014) en OM Centers Kids (1e kwartaal 2015) is aanstaande – check www.omcenters.nl

Het is echt Time To Change NL en Orange Monday neemt het voortouw. Ik het blog van 16 september 2013 had ik nog geen pasklaar antwoord, nu wel: “Geef Kinderen een Goede Start” – zie ook mijn meest recente blog “Diagnose Heel Normaal?” Ik heb de diagnose gesteld en daag iedereen in Nederland met ons mee te denken! Pesten moet de wereld uit, te beginnen in Nederland. Groet, Martin

Update: 21-11-2013 – Weer een bericht in de krant, zelfdoding door pesten, nu in Rotterdam. Afgelopen dinsdag schreef ik het blog ‘Let op je woorden‘ waarin ik aangeef dat het verstandig is om op te passen wat je zegt. Dat geldt voor volwassen en voor kinderen. Vanmorgen lees ik dat er dus waarschijnlijk weer een dodelijk slachtoffer is met als oorzaak: PESTEN. Wat pesten is weet bijna iedereen wel … Je kan het ook lezen in onderstaand blog en dat van Hester, voorzitter van Orange Monday.

Pesten op school - Orange Monday

Constructief op je woorden letten
Pesten is zo oud als de mensheid. Maar dat betekent niet dat we er daarom ‘niets’ aan moeten doen. Dat kinderen van de basisschool tot en met het voorgezet onderwijs gepest worden met als gevolg zelfdoding … het is te gek voor woorden. Waarom grijpt niemand in … scholen en ouders laten hier duidelijk verantwoordelijkheid liggen. Ik heb ook geen pasklaar antwoord, maar dat we er mee aan de slag moeten is duidelijk.

Openheid en transparantie
De eerste stap is voor mij: openheid en transparantie. Niemand is normaal, laat zien dat je ‘kwetsbaar’ bent, maak het ‘normaal’, dan kan iemand anders je er gewoonweg niet meer op ‘pakken’. De normale Nederlander bestaat niet. Onderaan mijn blog heb ik de vraag gesteld op 16 september, niemand heeft gereageerd! I rest my case!

Blog Jan Missie - Acceptatie Psychische Klachten - Steun Orange Monday

De tweede stap is Acceptatie … Lee hier meer over op de nieuwe website van Orange Monday, OM Centers en TimeToChangeNL. Het wordt echt tijd dat het roer #om gaat! Doet u mee?

Blog 16-09-2013
Afgelopen week was het “Suicide Prevention Week”. Met een serie van 5 blogs heb ik diverse kanten belicht van dit beladen en gevoelige onderwerp. Heel veel mensen, meer dan 1.000, hebben de moeite genomen één van deze blogs te lezen. De mensen die het gelezen hebben deelden mijn mening of waren pertinent tegen. Mijn doel is in ieder geval bereikt; de opstart van een brede discussie over taboe en stigma. Hoe meer wij er over praten, hoe beter. Waarom?

Blog Pesten - taboe copy

Pesten; taboe of stigma?
Vandaag schrijft Hester Morsdorf (secretaris van Orange Monday) een blog ”Pesten en verantwoordelijkheid (kinderen) als duo blog op WordPress.  Bij Hester gaat het over kinderen, ouders en school. Kinderen worden gepest en sommigen zo erg dat ze liever gepest worden dan er over te praten (lees: de schuldige wordt aangewezen), want dan wordt het pesten NOG erger. Waarom al die taboes?

blog pesten hoofd-boven-het-maaiveld-uitstekenCalvinistisch Nederland
Ik ben zelf calvinistisch (gereformeerd) opgevoed. Niets mis mee, maar in ieder geval wat mij betreft één nadeel: conformistisch gedrag. Ons werd geleerd, “doe maar gewoon dan doe je gek genoeg” of “steek je hoofd niet boven het maaiveld ….” Een beperkende opvoeding die anno 2013 nog steeds voortvloeit binnen de samenleving.

blog pesten PorscheAls iemand een spiksplinter nieuwe Porsche heeft, “zal die er wel niet eerlijk aangekomen zijn”, een crimineel, een overbetaald bestuurslid van een grote onderneming (graaier), een makelaar of een handelaar zijn of iets dergelijks. Ook dit is een stigma, één van de vele.

blog pesten muis doolhofRatrace …
Wat ook, op grote schaal, gestart is sinds de jaren 60 is de Ratrace. U kent allemaal wel de muis die door een doolhof de uitgang moet vinden, veel van die muizen raken zo in de stress dat ze zelfs overlijden tijdens het experiment. De Ratrace is één van de belangrijkste oorzaken van stigma anno 2013 in Nederland. Zowel bij kinderen als volwassenen. Mensen worden ‘gediscrimineerd’ omdat ze bepaalde zaken van welvaart NIET hebben. (Een bekend kledingmerk noemt zijn parfum zelfs ‘Fuel for Life’)

Bij een kind: kapsel, kleding, fiets, telefoon, computer, niet meekomen in sport enz….

Bij een volwassene: kleding, sieraden, auto, vakanties, woning, opleiding enz….

Blog pesten Marlon-Teixeira-for-Diesel-Denim-Fragrance-MALEMODELSCENE-net-011

Welvaartsziekte
Zijn psychische klachten een welvaartsziekte? Ik zeg volmondig JA! Wij hebben met elkaar onze levenstandaard zo hoog opgejaagd dat als we deze individueel niet bereiken of zelfs verliezen (al is het door de crisis, oftewel de nieuwe realiteit) wij vaak instorten. Waarom? Omdat de maatschappij mensen die het ‘niet gemaakt hebben’ links laat liggen. Men raakt geïsoleerd en veel raken ook uiteindelijk hun baan en sociale positie kwijt.

Pesten, er zijn zoveel vormen
In latere blogs zal ik hier verder op in gaan. Maar iedereen weet zelf wel wat ik bedoel met ‘pesten’ bij volwassenen. Kinderen kunnen hard zijn, volwassen nog erger, we zijn tenslotte kind geweest. Terug naar de GGz. Pesten binnen de GGz is het gevolg van het stigma dat ligt op psychische aandoeningen of stoornissen. Onwetendheid en gebrek aan voorlichting. Familie en vrienden worden nauwelijks betrokken bij het ‘genezingsproces’.

Bewust of onbewust worden mensen met psychische klachten gepest. Dat moet gestopt worden. Mensen moeten geaccepteerd worden in hoe ze zijn en niet in wat ze hebben. Daar gaan de Orange Monday Foundation en ik voor. Wij noemen dat Time To Change NL. Verandering in denken, maar vooral veranderen in acceptatie! Mensen met psychische klachten zijn ook ‘normaal’, net als u!

blog pesten CaseMysterieGuest

Wil de meest normale Nederlander reageren op dit blog? Geldt ook voor vrouwen uiteraard 🙂 Ik hou de reacties in de gaten! Ook in 2014 mag u reageren, u kunt mailen naar martinjan.melinga@omcenters.nl

Tenslotte

Het begint uiteindelijk allemaal bij onze kinderen. Lees het blog van Hester ‘Pesten en Verantwoordelijkheid (kinderen)‘ en kom in actie! Hester is (kinder) coach bij OM Centers en kan u behulpzaam zijn. Voorkomen is altijd nog beter dan genezen, leer onze kinderen dat er ook een betere wereld is.

Warme groet, Martin

It’s Time To Change!
Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga de discussie aan … want het het roer gaat #OM

PS-II: Steun OOK onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Acceptatie psychische klachten, Diagnose, Orange Monday, Politiek en beleid, Time To Change NL en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Pesten en verantwoordelijkheid … wie doet wat? #revisie 2014

  1. Henk zegt:

    Pesten ,komt ook onder volwassenen voor, als bijvoorbeeld reactie op kritiek. Afhankelijk van je situatie kunnen andere volwassenen je het leven goed zuur maken, Heb bijvoorbeeld maar eens kritiek op bestuurders en ambtenaren, hetzij hulpverleners. Ze kunnen je dan moedwillig terug pakken door o.a. hun machtspositie!

  2. H. Warmenhoven zegt:

    pesten is helaas van alle tijden, rangen en standen, thuis, op school, op het werk en in het sociale leven. mensen zijn soms zo bescheiden dat anderen daar respectloos over heen gaan. en vaak nog met de boodschap dat het zo goed bedoeld was. in de werkelijkheid is het zichzelf groter maken ten koste van de ander. uit studie is gebleken dat deze macho’s een tijd van euforie mee maken maar uiteindelijk in de 30 aangekomen ze niet meer worden gezien door de goe-gemeente.
    in bedrijven gaat het om informeel leiderschap en idem dito bij de vereniging, anders hoor je er niet bij. de mentale schade is groot en duurt soms een levenlang, zo verdraaide jammer en zonde van de mens die het betreft.

  3. Pingback: Overheid blijft spijker misslaan in Gezondheidszorg! #incompetent #Schippers #transitie #GGz #Zorg | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s