Er gloort hoop aan de horizon ….

Sinds maandag 9 september schrijf ik elke dag een blog in het kader van de “Suicide Prevention Week”. Als oprichter van de Orange Monday Foundation vind ik dat er veel te weinig aandacht wordt gegeven aan deze “sluitpost” van de Geestelijke Gezondheidszorg. Als je HET echt niet meer weet, is zelfdoding de laatste oplossing. En … dat gebeurt TE vaak. Voornaamste reden: TABOE en STIGMA!

Taboe of stigma
Het stigma bij mensen met psychische klachten is één van de grootste in onze samenleving. Eén van de redenen dat ik de Orange Monday Foundation heb opgericht . Het taboe en het stigma veroorzaken daardoor veel problemen. Bij de mensen MET psychische klachten en bij de mensen ZONDER psychische klachten. Vandaar dat wij als stichting de SIRE Campagnes, een initiatief van de stichting Samen Sterk tegen Stigma een heel erg warm hart toedragen en ondersteunen, net zoals het aankomende SocialRun evenement. Waarom?

Blog suicide Social Run

De koude cijfers
Als er iemand zelfmoord pleegt omdat hij (of zij) de last niet meer kan dragen (wat daar ook de reden voor is) blijven er altijd mensen achter. Als je dan naar de ‘koude’ cijfers kijkt (die in werkelijkheid veel hoger zijn) van het jaar 2012 kom je als snel op de volgende indicatie. In 2012 kenden wij 1.753 slachtoffers van zelfdoding, ongeveer 34 per week en 5 per dag! (zie ook mijn 1e blog ….)

Iemand die zelfmoord pleegt heeft familie, vrienden en vaak ook collega’s. Als je dat gemiddelde zou stellen op 50 (heb even mijn eigen situatie gepakt) dan betekent dat, dat er elke dag zo’n 250 mensen te maken hebben met iemand die zelfmoord pleegt. Per maand is dat dan 1.700 en op jaarbasis zijn dat zo’n 20.000 mensen. Een klein voetbalstadion vol!

blog suicide Fc Utrecht stadion

Communicatie … in gesprek!
Niet iedereen laat zoals vader Bernd (familiedrama) een duidelijke brief achter voor de ‘achterblijvers’. Hij stuurde zijn brief overigens naar 400 ouders en het bereik van zijn brief was dus enorm! Zoveel mensen die geconfronteerd worden met een feit dat zij niet meer kunnen veranderen … nu niet meer! De eenzaamheid en de machteloosheid druipen van de brief af. Vader Bernd was ten einde raad. En NU is iedereen dat in ZIJN omgeving. Niemand weet wat te doen. Er is een gat geslagen …. De grote schaduwkant van zelfmoord, in welke vorm dan ook!

Vader Bernd heeft de afgelopen 7 jaar niet de ruimte gevonden (of wilde dat niet) om met iemand in gesprek te gaan die hem serieus nam. Hij kreeg nul op het request en zijn strijd had zoveel negatieve energie veroorzaakt dat gesprekken ook wellicht niet meer mogelijk waren. Dat is tragisch! Het drama had misschien voorkomen kunnen worden en nu hebben de achterblijvers voor de rest van hun leven te leven met de gevolgen. Ook de beide moeders …
blog suicide stoel bladeren
Rol omgeving iemand met psychische klachten
Ik vind dat iedereen die psychische klachten heeft serieus genomen moet worden, dat zou volgens mij veel zelfmoorden kunnen voorkomen. Ik zeg niet dat dat nu NIET gebeurt, maar het kan veel beter. Zowel via familie, vrienden, kennissen als de professionele hulpverleners. Hoe moet dat?

 1. Openheid – mensen met psychische klachten MOETEN open kunnen zijn zonder dat ze afgestraft worden door verlies van baan, relatie of vriendschap
 2. Voorlichting – psychische klachten hebben een enorm stigma zoals  ‘die zal wel gek zijn’ terwijl 40% van de Nederlandse bevolking er vroeg of laat mee te maken krijgt (contradictie)
 3. Complete behandeling – naast (para) medische behandeling VEEL meer aandacht voor sociaal maatschappelijke problematiek en financiële en juridische problemen.

5-mannetjes-4-grijs-en-1-oranje-cool-stichting-goede-doelen.jpg

DAT is waar wij voor staan!
Na de oprichting van de stichting Orange Monday Foundation, nu 1 jaar geleden, is het nu Time To Change! In 2014 openen de deuren van het 1e Orange Monday Center kortweg OM Center of OMC in de provincie Utrecht.

Het OM Center staat voor totaaldiagnose en een totaalbehandeling inzake alle (bovengenoemde) aspecten van een cliënt met psychische klachten. Zowel familie als goede vrienden worden betrokken in het proces om het uiteindelijke doel, volledige acceptatie in de maatschappij, te realiseren. Tenslotte zijn alle Nederlanders sociaal maatschappelijk verantwoordelijk voor haar of zijn medemens, toch? Samen gaat het beter!

Blog OMC Health mind_body_connection_lg

Ideale combinatie Orange Monday en OMC
Aangezien de Orange Monday Foundation één van de founders is van de OM Centers wordt op een duale manier verandering doorgevoerd binnen de Geestelijke Gezondheidszorg. De stichting strijdt tegen stigma, gaat de lobby doen voor OM Centers. OM Centers heeft dan de handen vrij om TOP Zorg te leveren aan haar cliënten ….. En als het aantal zelfdodingen dan ook gaat dalen … wat mooi zou DAT zijn…
Ik kan bijna niet wachten 🙂

Er gloort (oranje) hoop aan de horizon ….

Warme groet en een fijn weekend!

PS. It’s Time To Change!
Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga de discussie aan en zorg dat we met zijn allen het roer #OMgooien!!

LOGO-Orange-Monday-nieuw-2

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Diagnose, Orange Monday, STIGMA, Time To Change NL en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Er gloort hoop aan de horizon ….

 1. M. Harsevoort zegt:

  Ik wil ook sterk zijn tegen stigma. Ik vind de formulering echter niet goed.Het zit’m in het woord tegen. Ervan uitgaande dat woorden ook energie zijn zou ik het positief willen formuleren. Ik ben vóór diversiteit oid. Ik ben hier heel serieus over.

 2. Claire Chillaud zegt:

  Zelfmoord is inderdaad heel jammer, maar ook heel begrijpelijk. Ik kan dan ook echt niet begrijpen waarom zoveel mensen het botweg ‘afkeuren’ en zeggen dat het niet ‘mag’. Ik bedoel, ik begrijp wel dat de meeste mensen ‘tegen’ zelfmoord zijn, maar ze denken dan ook echt niet verder. Ze verplaatsen zich niet in diegene en begrijpen niet hoe erg je denken kan worden beïnvloed door de psychische aandoening die je hebt (bijv. depressie). Goedkeuren doe mensen het nooit, maar begrijpen hopelijk wel ooit…
  @Harsevoort: Ik ben het inderdaad wel met je eens. Positieve formuleringen werken beter. Samen sterk voor acceptatie! (hoewel dat wel minder lekker bekt :P)

  @Iedereen die zelfmoord overweegt of iemand kent die dat overweegt of gedaan heeft: http://www.113online.nl voor vragen, hulp, begrip en een luisterend oor 🙂

 3. Ook ik vind dat er veel te weinig aandacht is voor mensen in nood door een psychische oorzaak. Stigma’s en hokjes is het ergste wat er is!
  Zeker OOK voor nabestaanden na zelfdoding. ZELFDODING is voor mij een veel beter woord dan zelfmoord, daar dit vaak de enige uitweg is voor mensen die het niet meer weten.
  Voor mij staat als nabestaande na het overlijden van mijn zoon door zelfdoding EN als begeleidster van nabestaanden boven water dat niemand dood wil. Ze willen van de stemmen, het gevoel, het vreselijk voelen af en niet van hun leven.
  Dus graag meer aandacht voor deze doelgroep.
  Henriette Koks
  http://www.delevensbron.org

 4. OOk Lentis in Groningen is de laatste jaren actief om meer aandacht te krijgen en te geven aan het onderwerp Suicide. Op de website http://www.lentis.nl/zelfdoding besteden we veel aandacht aan dit onderwerp. Ook is er een deskundigheidsbevorderingstraject waarin de medewerkers geschoold worden volgens de multidiciplinaire rcihtlijn. Ook hebben we vorig jaar en ook dit jaar weer publieksactiviteiten in de bibliotheek in Groningen. Doel openheid en het bespreekbaar maken.

  Anne Gietema en Jolanda de Bruijn
  Projectleiders suicidepreventie Lentis Groningen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.