Wat gaat er fout binnen de Geestelijke Gezondheidszorg?

Donderdag 5 september 2013 bestond de stichting Orange Monday Foundation precies 1 jaar! Reden voor een feestje zou je zeggen. Nee, is het antwoord. Natuurlijk staan we stil bij het heugelijke feit en de resultaten die we tot op heden geboekt hebben.

Taart 1 jaar Orange Monday

Naamsbekendheid
We kunnen ondertussen stellen dat heel veel mensen, binnen en buiten de Geesetlijke Gezondheidszorg (GGz),  hebben gehoord van Orange Monday, of het nu was via Twitter, Facebook, LinkedIn of door persoonlijk contact, bijvoorbeeld door de nu al succesvolle OM MeetUps. Maandag 7 oktober 2013 is de volgende in Amersfoort.
De boodschap komt steeds meer aan en er zijn steeds meer organisaties in Nederland die zich bezig houden met Geestelijke Gezondheidszorg die zeggen; “Samen gaat het beter”, uiteindelijk de hoofddoelstelling van Orange Monday.

Samen gaat het BETER
“Samen gaat het beter” is een mooie uitspraak omdat het op 2 manieren is uit te leggen. Als je goed samen werkt, gaat het werk makkelijker, “beter”. Het beste team wint de voetbalwedstrijd, niet de beste individuen. Vraag maar aan van Gaal in de ’kwestie’ Wesley Sneijder.

De tweede betekenis is; gaan voor een cliënt die BETER wordt. Mijn mening is dat de huidige GGz ten eerste uit gaat van een ziekte of een patiënt (wat meestal niet zo is) en uiteindelijk niet gaat voor BETER worden. GGz vergeet in mijn ogen veel te veel aspecten die niets met ‘psychische klachten’ te maken hebben, zoals sociaal maatschappelijk en financieel/juridische zaken. Hierdoor is de kans op BETER worden nihil. Ik kan daar als ervaringsdeskundige (bipolaire stoornis) over mee praten.

Blog Rechtszaal Kijkje-in-rechtszaal
In mei 2012 was ik in de ogen van GGz hersteld. Maar niet heus …. Door de dingen die ik gedaan heb in de periode dat ik manische en depressief was, was mijn relatie op de klippen gelopen, zag ik mijn kinderen niet meer en zat ik financieel op het randje van de afgrond. De hulp van de GGz-instelling op deze gebieden was nihil. Ik had heel makkelijk terug kunnen vallen … dat is gelukkig niet gebeurd, maar dat geldt helaas niet voor iedereen. Overigens lopen ook bij mij de rechtszaken nog steeds, ondertussen 2 jaar mijn kids niet gezien. Vanaf juli 2013 (ruim een jaar later dus) voel ik mij ‘pas’ weer 100% en hersteld, maar maatschappelijk is er nog steeds het één en ander te doen!

Het kan anders; het kan beter!
Mijn visie is dan ook de volgende; het grootste deel van mensen met psychische klachten kunnen alleen ECHT geholpen worden als er aan 3 voorwaarden wordt voldaan:

 1. (Para-) medische hulpverlening
 2. Sociaal Maatschappelijke dienstverlening
 3. Financiële en juridische ondersteuning

En dat alles onder één dak en met een multidisciplinair behandelteam. De totaaldiagnose en -analyse wordt gedaan door een (para-) medische hulpverlener en een sociaal maatschappelijke hulpverlener, zodat een compleet beeld ontstaat. Vanuit deze analyse ontstaat een totaaldiagnose met een plan van aanpak.

Blog OMC fysio pilates2

OM Centers
Orange Monday gelooft in bovenstaande aanpak en start het komende half jaar het eerste OM Center (kortweg OMC) in de provincie Utrecht. Een nieuwe 2e-lijns GGz-instelling waar gewerkt wordt volgens bovenstaande filosofie.

Vanaf oktober wordt gestart met de werving van OMC medewerkers. Het team zal bestaan uit: psychiaters, psychologen, SPV’ers, coaches (bijvoorbeeld NLP, Cognitieve methode, Cref-methode, Reiki), EMDR specialisten, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers, buddy’s, voeding specialisten, budgetcoaches en juristen. En natuurlijk ondersteunende mensen voor de receptie en dergelijke en vrijwilligers!

2014 wordt het jaar van Time To Change! Waarom? Omdat het kan EN omdat het nodig is. Elke dag worden er weer ‘patiënten’ door de huidige GGz het bos in gestuurd. Dat KAN en MAG niet in Nederland. Het roer gaat #om, wij hebben onze koers bepaald!

blog OMC healthy-body-healthy-mind

Ons doel: Een behandeling naar een positieve levenshouding en een gezonde levensstijl.

Resultaat: Maximale psychische en fysieke weerbaarheid waardoor herintreding in de maatschappij veel makkelijker is.

Tenslotte, noem mij een idealist, maar ik ga er voor omdat het kan! Wie doet er mee? Op naar een nog mooiere verjaardag op 5 september 2014 🙂

Warme groet, Martin

PS It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga de discussie aan en zorg dat we met zijn allen het roer #OMgooien!!

LOGO-Orange-Monday-nieuw-2

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Bipolaire Stoornis, Orange Monday, Time To Change NL, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Wat gaat er fout binnen de Geestelijke Gezondheidszorg?

 1. Beste Martin,

  Een erg goed artikel en toch wil wat kanttekeningen plaatsen
  Je slaat volgens wat betreft extramurale zorg en intramurale zorg wel een aantal basis principes voor kwaliteit van zorg over. Wat je stelt is helemaal waar. Er wordt inderdaad voorbij gegaan aan het socialisatieproces van iemand – opvoeding, school, sociale contacten – en de huidige sociaal maatschappelijke positie van een ( ex ) patiënt. Daarnaast noem je terecht juridische en financiële ondersteuning en dat allemaal keurig georganiseerd met een multidisciplinair behandelteam.

  Maar om bij de basis te beginnen:
  Het draait onder andere om de drie kerntaken van het verpleegkundig beroep, te weten: Continuïteit /coördinatie en kwaliteit van zorg.
  Continuïteit van zorg betekent dat bij wisseling van hulpverlener wel de zorg wordt doorgevoerd die in een multidisciplinair teamoverleg afgesproken is. En hierin loopt nu al zoveel fout, door onnadenkendheid, desinteresse, vergeetachtigheid en zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Bijvoorbeeld: Patiënt x heeft vrijheden gekregen, maar het wordt vergeten te noteren en over te dragen. Dit kan resulteren in heftig tumult op de groep, persoon in kwestie is uiteraard niet blij. En terecht. Medicatie wordt zo zorgvuldig mee omgegaan, waarom dan ook niet met de ontzettend belangrijke overdracht? Daarin zie ik zowel intramuraal als extramuraal een hoop fout gaan. Mijn vraag: Hoe denkt orange manday hier verandering in aan te brengen met nog meer hulpverleners en daardoor een groter risico op miscommunicatie. Mijn idee is heel eenvoudig: Altijd pen en papier bij de hand om belangrijke gegevens gelijk te noteren zodat je ze niet vergeet.Maar wellicht hebben jullie zelf nog een beter idee.
  Ook in de coördinatie van zorg gaat veel mis. Deze kerntaak houd in dat een patiënt niet overbelast wordt met zaken op een dag. Dus dat hij/zij niet drie belangrijke gesprekken heeft op een dag. Wij moeten die grenzen voor patiënten bewaken en in de gaten houden. Hier lees ik niets over terug, maar bovengenoemde aspecten zijn wel mede bepalend voor een goede kwaliteit van zorg.

  Wat ik ook niet lees, is resocialisatie door middel van maatjes voor cliënten die lang niet aan het maatschappelijk leven hebben deelgenomen. Volgens mij van levensbelang dat een cliënt weer zijn weg weet te vinden in de maatschappij met behulp van een buddy. Geen sociaal leven, geen kwaliteit van leven. Eenzaamheid is verschrikkelijk. ( En nu spreek ik mede uit eigen ervaring.) Na intensieve 24-uur zorg het weer helemaal alleen moeten doen. Persoonlijk pleit ik sterk voor een resocialisatie afdeling, en een maatje die iemand hierbij helpt.

  Tenslotte moet je in verband met herstelondermijnend gedrag uitkijken met alles overnemen van iemand. Dat is altijd zorgvuldig zoeken of hulp die geboden wordt mensen klein houdt of dat ze er juist van groeien. IK ga hier nu niet verder uitgebreid op in.

  Verder vind ik het steengoed opgezet en uitgedacht.

  M.v.g. Helena Vegter

 2. Beste Helena,

  Bedankt voor je aanvullende info. Binnen een blog kan je niet altijd alle info kwijt die je wil. Over de manier van werken van OM Centers verschijnen meerdere blogs die straks dieper ingaan op het proces. In het kort nu 3 opmerkingen:

  1. Bij de start van OM Centers bieden wij een 2e lijns GGz-hulpverlening en deze zal vooralsnog uitsluitend extramuraal zijn. Intramuraal staat wel op de agenda voor de toekomst.

  2. Ik ben het helemaal met je eens dat continuïteit en kwaliteit van de zorg geoptimaliseerd moet zijn. Dat vraagt om een optimale samenwerking binnen het behandelteam. Ideeën zoals een aantekeningen boekje of een digitale vervanger daarvan zijn uiteraard meegenomen.

  3. Tenslotte, OM Centers gaat altijd uit van de zelfwerkzaamheid van de cliënt. Hoogstens in de begin fase van de behandeling worden er ‘taken’ overgenomen van de cliënt, maar dan altijd samen met een buddy of maatje zoals jij ze noemt. Het ‘verwennen’ van de cliënt is inderdaad een gevaar. Het enige wat wij willen is de cliënt verwennen met een snel en effectief behandeltraject en een positieve integratie binnen de maatschappij.

  Ik hoop dat ik, vooralsnog, voldoende ben ingegaan op jouw terechte kanttekeningen. Blijf mijn blogs volgen, de onderwerpen komen stuk voor stuk ter sprake, ook straks op onze nieuwe website.

  Groet, Martin

 3. Beste Martin,

  Bedankt voor je feedback. Ik blijf je blogs met grote belangstelling volgen en ben benieuwd naar de steeds dieper liggende thema’s, zoals bijvoorbeeld de patiënten die domweg niet beter willen worden. (Ja, want die heb je ook nog….;)

  Groet, Helena

 4. Voortbouwend op Helena, misschien is het een idee om ook te kijken naar provocatieve therapie? Voor mij echt een inspiratie!
  Wel een enorm interessant principe. Hier wordt inderdaad nog weinig mee gedaan in de GGz

 5. Claire Boekraad. zegt:

  Helaas een bloedlinke formulering dat “beter worden” Martin Jan: geen illusies wekken die(wellicht en/of wsch.?!) niet waargemaakt kunnen worden….?!

  Kunnen en willen jullie samenwerken met Soteria Nederland ? want anders krijgen we weer -tig ‘pastoors’ die voor eigen parochie preken….=versnipppering van de krachten enz….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s