Diagnose: zieke maatschappij!?

Vorige week heb ik het blog “Psychische Ziekte? NO WAY!!” geschreven. Het best gelezen blog tot nu toe en veel reacties gekregen, zowel positief als negatief.  Tijd voor een definitie van “ziekte”!

  1. Wikipedia:  “Ziekte is een schadelijke lichamelijke of psychische afwijking van een organisme. Lees verder op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ziekte Interessant en goed omschreven!
  2. Van Dalen: “het ziek-zijn; storing in de werking van een of meer van de organen”
  3. Martin Jan Melinga:  Bij het woord ziekte sluit ik mij voor een groot deel aan bij de definitie op Wikipedia … de rest mag u hieronder lezen:  

ziekte-werknemer

Vroeger: Overspannen
Gisteren was ik bij mijn moeder van 81 jaar oud.  Geboren in 1932 heeft zij en WOII  meegemaakt EN de harde tijd van de opbouw van Nederland in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Alles was toen anders. Welvaart? Die kent die generatie pas sinds de late jaren 60, zo’n slordige 50 jaar geleden. En ziek? Dat was men zelden. Een werkweek van 48 uur was normaal, en op vakantie? Dat deden de meeste mensen niet. Als het niet goed ging met mensen psychisch vanwege werk- of privéomstandigheden dan kregen ze de diagnose: overspannen!

Ziekte Rat-race wit strand

Het contrast: Burn-out!
De welvaart is ongekend hoog in Nederland. Een groot deel van de bevolking heeft een werkweek die varieert van 32-36 uur per week (30% minder dan jaren 60) en mensen gaan veelal minimaal 1-3 keer per jaar op vakantie. Maximalisatie van de welvaart is een hoog doel, nagenoeg elk gezin beschikt over een auto, TV, koelkast en dergelijke en horen nu bij de 1e levensbehoeften!

Kortom; zoals velen het noemen: The Rat-race! Goed, beter en best! Als we bijvoorbeeld over vakanties praten, is het ver, verder en verst. Een vakantie in Nederland telt toch niet meer mee?
De lat gaat steeds hoger, zowel materieel als relationeel (1 op de 3 huwelijken eindigt in echtscheiding). Gevolg is de diagnose: Burn-out! *

zieke maatschappij - atoombom

Zieke maatschappij
Mijn vaststelling is dat we leven in een “zieke” maatschappij.  Wat bedoel ik daar mee? De ‘geluksfactor’ stijgt al jaren niet meer in Nederland. Geluk wordt gerelateerd aan welvaart en welzijn. Persoonlijke ontwikkeling is mooi, maar hoever moet je gaan?

Op een aantal mensen na wellicht, is iedereen ziek. De ziekte van de 21ste eeuw. Wat we wel kunnen doen is onze kinderen ‘redden’. Als iedereen ziek is, zijn er dus alleen maar ‘zieke’ of beter ‘domme’ ouders. En wat doen die, hun kinderen opvoeden volgens deze ‘ziekte’. Wat bedoel ik daarmee:

Opvoeding kinderen
Door bovenstaande en meer komen dit soort zaken steeds vaker voor:

  1. Ouders voeden hun kinderen steeds meer op met (al op jonge leeftijd) frisdrank (veel suiker), snoep en vet eten (McDonald) met alle gevolgen van dien …
  2. Ouders leggen “de lat” ook hoog bij hun kinderen. Bijvoorbeeld met sporten (soms wel 3x per week), kleding, mobiele telefoon, laptop of iPad, schoolkeuze …
  3. Ouders laten kinderen zelf beslissen wanneer ze ‘scherm’ tijd willen. Denk aan DSi, mobiele telefoon, iPad,  laptop en computer. Directe gevolgen voor hun sociale vaardigheden en meer …

Mooie quote - Franklin-D.-Roosevelt-580x580

Mijn conclusie?
Het is Time To Change! Ik riep in mijn blog “Diagnose oorzaak Stigma” al op tot een breed gesprek in onze samenleving. Het is wat mij betreft geen oproepen meer, het is het luiden van de noodklok. Juist deze ‘crisis’ is een mooi moment  om het gesprek aan te gaan hoe wij nu ECHT willen leven.

Hoe gaat het leven er in 2040 uit zien. Ik ben dan 76, maar mijn jongste zoon ‘pas’ 29 jaar. Hoe staat hij er dan voor in een land van 17,8 miljoen inwoners waar naar schatting 50% (bijna 9 miljoen) in meer of mindere mate psychische klachten heeft? Hoort mijn jongste zoon daar bij?

Laten we elkaar niet meer ZIEK praten, maar elkaar GEZOND praten. Dat is mijn missie! Wie doet er mee?

Warme groet, Martin

PS: It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga de discussie aan en zorg dat we met zijn allen het roer #OMgooien!!

LOGO-Orange-Monday-nieuw-2
Cijfers Burn-out 2011
Schatting 2011: 11% van de beroepsbevolking (7.4 miljoen) heeft de diagnose burn-out. Dus ongeveer 800.000 mensen. Dit resulteert in een gemiddeld verzuim van ongeveer 190 dagen (ongeveer 38 weken).  Dit komt neer op ruim 630.000 arbeidsjaren (ter vergelijking 694.000 werklozen in NL per juli 2013).

Bij een gemiddeld salaris van € 30.000,- praten we dan over een gezamenlijke schade van bijna € 19 miljard in Nederland, voor werknemers, werkgevers en overheid. En dan hebben  we het nu dus alleen over burn-out. Ter vergelijking, de kosten uitgegeven aan Geestelijke Gezondheidszorg was in 2012 ongeveer € 10 miljard, ongeveer de helft van de ‘schade’.

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Diagnose, Orange Monday, Psychische diagnose, STIGMA, Time To Change NL en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Diagnose: zieke maatschappij!?

  1. Pingback: Familiedrama’s, zijn niet te voorkomen, toch? Psychische klachten zijn onzichtbaar! #GGz | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s