Diagnose oorzaak stigma?

Gisteren was het programma Hollandse Zaken op TV met als onderwerp de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz) en stigma. Een mooi programma om naar te kijken. Ik heb het via (Hollandse Zaken – Uitzending Gemist) gekeken nadat ik een tweet van Peter Dijkshoorn (voorzitter raad van bestuur van Accare – Kinder en Jeugdpsychiatrie ) voorbij zag komen en heb geretweet:

Tweet van Peter Dijkshoorn Hollandse Zaken

Als u het programma gezien heeft weet u het al, maar ik haal de belangrijke punten naar voren;

  1. Zoals ik al schreef in mijn vorige blog, de beeldvorming aangaande diagnoses binnen de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz) moet op de schop. Hoe zorgen we dat een diagnose geen label of etiket gaat worden oftewel een ‘persoonlijke’ diagnose wordt.
  2. Stigmatisering, oftewel pesten of discrimineren moet keihard aangepakt worden en wel snel. Iemand vanwege een psychisch label afwijzen voor een school is natuurlijk te gek om over te praten.
  3. Kiezen voor geen diagnose omdat we dan van de ‘stigmatisering’ af zijn is het paard achter de wagen spannen en terug naar de jaren ‘50.

Diagnose
Wat is een diagnose? Een diagnose is een vaststelling van een psychische aandoening of stoornis en noodzakelijk voor de DBC (Diagnose Behandel Combinatie). De DBC is het bedrag dat de verzekeraar betaalt voor de door de GGz vastgestelde aandoening of stoornis. Een diagnose is DUS heel erg nodig, anders kunnen mensen niet meer behandeld worden.

Echter, anders dan met een gebroken been is het prettiger voor de cliënt (die vaak levenslang de diagnose heeft) om verantwoord om te gaan met het plakken en geven van die etiketten. Mijn inziens gaat dat soms TE ‘makkelijk’. “U heeft ADHD”, zegt de psychiater, maar ADHD is ook weer voor iedereen anders. Peter heeft zijn ADHD en Suzanne haar ADHD.

Iedereen beleeft het op zijn of haar manier en het uit zich bij de één ook anders dan bij de ander. Dat maakt een GGz-diagnose ook zo moeilijk, iedereen is anders. Maar het maakt het stigma makkelijk! Iedereen ‘weet’ wat ADHD, borderline of narcisme is, maar niet heus …
Label adhd_kid

Stigma
Ik snap de conclusie van het programma wel, als je geen diagnose hebt, heb je ook geen stigma. Dat klopt natuurlijk als een zwerende vinger. Maar de symptomen blijven en je krijgt dan weer situaties zoals bij mijn generatiegenoten (geboren jaren 60). Op 42 jarige leeftijd alsnog de diagnose ADHD krijgen die je 30 jaar eerder al had moeten hebben. Ook niet de weg dus.

Zoals ik net aangaf, het stigma wordt (indirect) VEROORZAAKT door de DIAGNOSE! Niet nu, maar al decennia geleden. Als je ADHD hebt dan …. (vult u zelf maar in). Als je …… Als je ….. De Nederlandse maatschappij weet gewoonweg niet hoe zij met “labels” moet omgaan. Dit is gechargeerd maar nodig om een statement te maken. Weigeringen voor school, baan of verzekering is natuurlijk te “gek” om over te praten!
Labels NOT linitsBeeld en diagnose bevestigen stigma
Als ervaringsdeskundig coach, werkend voor de stichting Orange Monday Foundation weet ik maar al te goed wat stigma is. Ik heb een bipolaire stoornis en als ik een keer iets TE enthousiast ben denken mijn vrienden en familie dat ik weer manisch wordt. Als ik een weekje in een dip zit is de depressie al weer snel nabij, denken zij.

Mensen lezen ‘”vaag” iets op internet en passen die info toe op het etiket wat de ‘patiënt’ van de GGz cadeau heeft gekregen en de bevestiging van het beeld is er al snel. De ‘patiënt’ heeft ‘levenslang’ gekregen van de maatschappij, met pesten en discriminatie als gevolg. De keiharde waarheid vrees ik, hoe hard het ook klinkt. Om er nog even cijfers tegen aan te gooien: 40% van de Nederlandse bevolking heeft of had te maken met psychische klachten: 6.700.000 mensen!!!

Orange Monday en Time To Change Campagne
Stichting Orange Monday is door mij in september 2012 opgericht om met een positieve benadering een statement te maken binnen GGz, maar wel confronterend. Confronteren, ja, want wie is er tenslotte nu ‘echt’ NORMAAL? Laat het mij weten als u zo iemand kent.

Wat gaan wij doen?

  1. Een brede discussie opzetten in Nederland over hoe om te gaan met diagnose, labeling of etiketten. Allemaal dezelfde woorden voor “hoe wordt iemand behandeld, zodat hij zo min mogelijk last heeft van zijn psychische kwetsbaarheid?”. De onbekendheid, het inhoudelijk niet volledig begrijpen van de diagnose is ECHT de belangrijkste oorzaak van stigmatisering
  2. Voorlichting; familie, vrienden en kennissen van de GGz-cliënt moeten veel beter en op een ‘leuke’ manier voorgelicht worden over de psychische aandoening of stoornis. Hier ligt ook een belangrijke taak van de GGz-instellingen in Nederland
  3. Oprichting van OM Centers; een nieuw, alternatief en innovatief centrum waar ook de traditionele GGz-behandeling de basis is. Veel meer aandacht voor de sociaal maatschappelijke kant van de GGz-cliënt. Full service; 24/7 (dus 7 dagen in de week).

Time To Change, Time To Talk 2Met zoveel mensen met een psychische kwetsbaarheid wordt het hoog tijd dat er ECHT wat gaat veranderen binnen de GGz. Het is noodzaak om een totaal andere koers te varen, beginnend bij de basis, de GGz-instellingen, maar ook het ministerie van VWS, verzekeraars, ziekenhuizen, scholen, het ministerie van Onderwijs en werkgevers. Psychische klachten zijn een breed maatschappelijk probleem dat (2e en 3e graad meegerekend) nagenoeg elke Nederlander raakt!

Het roer gaat #OM!!! Wij hebben onze koers al bepaald. En u?

PS: It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga de discussie aan en zorg dat we met zijn allen het roer #OMgooien!!

LOGO-Orange-Monday-nieuw-2

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Diagnose, Orange Monday, Psychische diagnose, STIGMA, Time To Change NL en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Diagnose oorzaak stigma?

  1. Irene zegt:

    Soms zit stigma in een klein hoekje…. Wat te denken van de uitspraken/sfeer in minuut 28 – 30 van dit programma….? Je zal maar op een lijst staan met iemand met een psychose of schizofrenie… ‘Je zou er bang van worden’ http://gemi.st/15916770

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s