Een foute diagnose … en de gevolgen?!

Update 6 augustus 2013: Gisteravond maakte mij iemand er via Twitter op attent dat zij mijn blog kwetsend vond. De associatie die ik legde met Anders Breivik was haar in het verkeerde keelgat geschoten. Haar vader heeft ook de diagnose NPS en hij is zeker niet zoals Anders Breivik.

Voor de duidelijkheid, stichting Orange Monday  is tenslotte ook een anti-stigma club, niet alle NPS’ers zijn zoals Breivik. In mijn blog heb ik gekozen voor iemand die iedereen kent en die wel een extreme variant heeft van deze persoonlijkheidsstoornis. Mijn excuses als iemand zich gekwetst voelt, dat is uiteraard niet mijn intentie.

Blog 5 augustus 2013;
Laat ik voorop stellen, wij hebben onszelf in Nederland prima ingedekt tegen het maken van fouten. Onze Nederlandse taal ‘barst’ van de excuus-spreekwoorden zoals:

“Waar gehakt wordt vallen spaanders”, “Niemand is zonder fouten” en één van de ergste “Als het kalf verdronken is, dempt men de put”  Wat mij betreft de ‘mooiste’ is deze wel: “Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen”.

Als er hele erge fouten gemaakt worden en we lezen dat op een website of in de krant, dan zeggen we oh en ah en we gaan weer verder met ons leven. Echter, sommige fouten komen dichtbij. En dan is het anders. Dan kan die ene fout gevolgen hebben voor de rest van jouw leven. Denk aan een fout van een chirurg in het ziekenhuis. Onherstelbaar!

Narcistische Persoonlijkheidsstoornis (NPS)
In juni  2011 had ik een traumatische ervaring. Ik werd om 6 uur in de ochtend door de Sociale Recherche van Zeist van bed gelicht. Mee naar het bureau waar ik (omdat ik mijn gezin wilde beschermen) nog een nachtje mocht blijven. (In 2012 werd de zaak overigens door Justitie geseponeerd).

Blog - NPS Anders BreivikFoto via NRC (http://www.nrc.nl/nieuws/2012/08/24/rechter-breivik-lijdt-aan-persoonlijkheidsstoornis-en-had-geen-psychose/)

Vervolgens zakte ik weg in een diepe depressie, omdat mijn vriendin Truusje ook nog eens de relatie beëindigde. Ik kwam bij mijn moeder (81) te wonen en heb mij uiteindelijk vrijwillig op laten nemen in een instelling van de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz). Ik wilde weten wat ik had en liet mij onderzoeken; na 2 weken kwam de diagnose van de psychiater: NPS (Narcistische PersoonlijkheidsStoornis), terwijl ik dacht dat ik een Bipolaire Stoornis had.

NPS is in ieder geval een hele ernstige psychische stoornis, nauwelijks te behandelen en een ongeneeslijke ziekte. Een NPS’er maakt alles kapot om zich heen en heeft nauwelijks gevoel of empathisch vermogen. Dat kon ik toch niet zijn? Zo had mijn omgeving mij nooit gezien, familie, vrienden, kennissen, maar het GGz-etiket NPS was er wel! Ik was geen Anders Breivik, zeker weten van niet! En Anders Breivik heeft (zeer waarschijnlijk) een Narcistische Persoonlijkheidsstoornis,  geen enkele spijt van zijn aanslagen met zoveel doden. Bizar!!

Als u er meer over Narcistische Persoonlijkheudsstoornis (NPS) wilt weten, klik de link naar Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Narcistische_persoonlijkheidsstoornis

Persoonlijkheidsonderzoek
De instelling wilde de NPS diagnose niet wijzigen. Ik ging vervolgens op (langdurig) onderzoek uit, wat nu? Uiteindelijk bleek een persoonlijkheidsonderzoek de manier om erachter te komen wat ik nu had. In maart 2012 werd uiteindelijk vastgesteld dat ik een bipolaire stoornis had (en heb!!). Ik kreeg medicatie en binnen 2 maanden was ik stabiel. Op dit moment dus 14 maanden. Heerlijk gevoel dat ik geen NPS had. Echter, het etiket NPS, opgeplakt door de GGz-instelling, had ik nog steeds. In 2013 werd er een nieuw persoonlijkheidsonderzoek gedaan en daaruit is gebleken dat ik geen Narcistische Persoonlijkheidsstoornis heb. Definitief! Ik ben geen Anders Breivik, gelukkig niet 🙂
Ik weet het nu, maar helaas niet iedereen …

Blog Foute Diagnose - Stigma EtiketPrachtige en toepasselijke quote van Albert Einstein

Etiket– Foute diagnose GGz
Ondertussen is het augustus 2013 (ruim 2 jaar na het krijgen van het etiket NPS) en word ik nog steeds achtervolgd door mensen vanwege dat etiket. Zeker op internet (Twitter/Wordpress) wordt het dan lastig verdedigen. Ik ben open en transparant, maar het plaatsten van de uitslag van mijn persoonlijkheidsonderzoek gaat mij net iets te ver. (Ik heb het overigens wel overwogen.) Ik ben die laster en smaad over mij zo zat, maar doe het niet. Er zijn grenzen. Mijn exen krijgen het onderzoek wel, omdat het niet anders kan in verband met de rechtszaken, aangaande de omgangsregelingen , die spelen, en ik spreek de hoop en verwachting uit dat zij dat wel vertrouwelijk behandelen.

Stigma – Foute diagnose GGz
Tenslotte, waarom dit blog? Omdat hier sprake is van 3 belangrijke issues in het kader van de Orange Monday Foundation en Time To Change NL:

 1. Fouten binnen de Geestelijke Gezondheidszorg komen TE VEEL voor. Ik heb ondertussen, in het kader van mijn onderzoek, tientallen mensen gesproken die 2 of meer verschillende diagnoses hebben gekregen van de GGz. Onaanvaardbaar! Gebrek aan mensen, tijdsdruk of DBC druk mogen nooit een reden zijn.
 2. Stigma is vreselijk, maar stigmatisering vanwege een verkeerde diagnose is helemaal rampzalig. Mensen gaan daar kapot aan, figuurlijk maar ook letterlijk! In 2011 beëindigden 1.647 mensen door zelfdoding hun leven (meer dan verkeersslachtoffers)
 3. De term ‘diagnose’ is een DSM (Diagnosebehandelcombinatie)-term, met die ‘diagnose of etiket’ wordt de GGz betaald voor de behandeling van de cliënten. Dat is allemaal prima, een etiket voor de betaling maar geen ‘scherpe’ diagnoses (etiketten) voor de cliënten.  Dat is al een flinke stap voorwaarts! (Lees meer over DSM: http://nl.wikipedia.org/wiki/Diagnosebehandelcombinatie)

Ontvangsthal met oranje balieMogelijk interieur OM Centers (vooral de boksbal spreekt ons aan)

OMC Vitaliteit Centra
De komende jaren worden er Vitaliteit Centra geopend. Naast het bieden van traditionele GGz-behandelingen (psychiater/psycholoog) zal het OM Center ook innovatieve GGz zorg gaan bieden.  De centra gaan optimaal gebruik maken van de kennis en ervaring van ‘ervaringsdeskundigen’ binnen GGz, zoals ikzelf en misschien u wel. Wij weten wat het is om een psychische aandoening te hebben en kunnen samen met vakdeskundige mensen zoals psychiaters belangrijke stappen ondernemen voor een snellere behandeling zonder wachtlijsten.

Het Roer gaat #OM
Mensen vragen aan mij, wat ga je dan doen? De laatste hand aan het business plan van OM Centers wordt op deze maand gelegd, in augustus  gaat ook de site www.omcenters.nl online.

Warme groet, Martin

PS: It’s Time To Change! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga de discussie aan en zorg dat we met zijn allen het roer #OMgooien!!

LOGO-Orange-Monday-nieuw-2

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Bipolaire Stoornis, Diagnose, Orange Monday, Over Martin Jan Melinga, Psychische diagnose, STIGMA, Time To Change NL en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

21 reacties op Een foute diagnose … en de gevolgen?!

 1. Lex Vink zegt:

  De God van onze Westerse wereld (ik gebruik expres de term wereld ipv de term beschaving, zoals anderen nog wel eens doen, is de economie. De hieruit voortvloeiende en zeer persisterende waangedachte is dat, als het met de economie goed gaat, het met de wereld ook goed gaat. Het economisch reductionisme dat hier weer uit voortvloeit heeft echter enorme gevolgen voor onze wereld, de mensen daarin en de werkelijke mate van beschaving waar we dagelijks mee te maken hebben.
  In de zorg heeft het economisch reductionistisch denken als belangrijkste gevolg dat niet meer de mens, maar in plaats daarvan het geld centraal staat. Er moet geldelijke winst gemaakt worden, ook al betekent dit menselijke kapitaalvernietiging. Op het nivo van aansturing heeft dit gezorgd voor een verschuiving: de zorg wordt niet meer aangestuurd door de vraag van de patienten en de expertise van de professionals, maar door economen en bankiers die in hun zucht naar geld steeds meer kapitaal investeren in secundaire regelgeving en protocollen. Parallel aan deze ontwikkeling wordt de zorg en de zorgorganisatie opgedeeld in van elkaar losstaande segmenten die ieder voor zich weer moeten gehoorzamen aan het economisch dogma.
  De samenhang ontbreekt steeds meer. samenwerken kan nog nauwelijks,,want we moeten elkaar beconcurreren en behandeling en zorg worden geboden volgens of vanuit een reductionisch kader. Uitvloeisel van dit kader in de GGZ is bijvoorbeeld de DSM, en het focus op een (neuro) biologisch verklarings en behandelmodel, waarbij geestelijk lijden en de behandeling daarvan enorm wordt gesimplificeerd en vaak ook onnodig wordt gepathologiseerd.
  Niet alleen in het diagnostisch kader wordt zo de ene na de andere misser gemaakt, ook in behandeling en begeleiding van patienten wordt er lustig op los geblunderd. Populaire motto’s in onze (geestelijke) gezondheidszorg zijn: “Na ons de zondvloed” en “In het land der blinden regeert Koning Eenoog”.
  In mijn dagelijkse werk als verpleegkundige zie ik de nieuwe economische waan van de dag steeds meer slachtoffers maken. Dit komt niet doordat zorgprofessionals hun vak niet meer verstaan, maar omdat ze de regie over zorg en organisatie kwijt zijn en niet (meer) de motivatie of energie op kunnen brengen om zich tegen de economische leegte en haar dogma’s te verzetten. Natuurlijk zijn er kritische, ‘dissidente’ geluiden, tegenwoordig heet dat klokkenluiden, maar gelijk hebben is een, gelijk krijgen is een heel ander verhaal. Het aantal betrokken collega professionals dat ik de afgelopen jaren heb zien afhaken of erger nog, afgeserveerd heb zien worden, is schokkend, net zoals het aantal patienten dat of een totaal niet passende of incomplete behandeling of ondersteuning kreeg.
  Wrang is het dat de regelgeving in zorgland inmiddels bijna zo is opgezet dat bijna alle blunders en de ellende die ze veroorzaken, verborgen kan worden. Zolang je volgens de protocollen of regels handelt, maakt het niet uit wat de gevolgen daarvan voor individuele mensen zijn. Zo maakte en maak ik mee dat patienten in acute nood werden weggestuurd omdat hun postcode bij een andere instelling hoorde, omdat ze geen geldig identiteitsbewijs hadden, omdat ze, vaak juist door hun problematiek, niet meer verzekerd waren. Zo maakte en maak ik mee dat patienten ondanks de bemoeienis van soms wel 10 of meer verschillende hulpverleners of specialisten, die allemaal binnen hun eigen regels bleven, toch niet de behandeling of zorg kregen die ze nodig hadden, omdat de regels samenwerking tussen al die hulpverleners niet toestond. Zo maakte en maak ik mee dat mensen slechts 1 deelfacet van de oorzakelijke factoren achter hun problematiek behandeld krijgen of omdat de richtlijn tekortschiet of de DBC niet meer toestaat of omdat er niet samengwerkt mag / kan worden met andere organisaties / professionals. Zo maatke en maak ik mee dat professionals, gehersenspoeld en geconditioneerd als ze inmiddels zijn, niet meer de professionele verantwoordelijkheid kunnen of durven nemen. Ik maakte en maak ook mee dat professionals die dat wel doen door hun organisatie uitgekotst worden. Enzovoorts, enzovoorts.
  Dat de ellende en termen van gezondheidsschade en menselijk leed, maar uiteindelijk ook in termen van geld immens is, lijkt geen item. Het economisch reductionisme doet als nieuwe God datgene dat bijna iedere God of godsdienst voor hem gedaan heeft: het reduceert het menselijk spectrum tot een deelfacet. Van het focus op dit deelfacet profiteert uiteindelijk slechts een fractie van de mensheid. De rest en de wereld ‘an sich’ is het kind van de rekening.
  Time To Change, inderdaad!!!

 2. Hoi Martin. Dit is 1 van de redenen waarom ik ook geen toekomst voor mezelf meer zag. Ggz Amersfoort stelde bij mij ook foutieve diagnoses en 1 daarvan was een NPS. Nu kan men heel veel over mij zeggen, maar ik ben alles behalve dat. Helaas kon ik dit niet ongedaan maken, en was mij n behandelrelatie al een hele tijd compleet ontwricht. Ik sloot mezelf op in de isoleercel, 5 weken lang. Tot ik uiteindelijk de kracht opnieuw hervond om terug te vechten. Ik was het vechten beu! Ik heb via mijn advocate, pvp-er, een brief geschreven aan de directie met een verzoek om overplaatsing naar Ermelo. In januari dit jaar. Ik had een RM, was suicidaal en dit zou mij NOOIT gaan lukken. Maar ggz Ermelo kwam! Het werd een heel gevecht maar de directie van ggz Ermelo had een compleet ander beeld. Ik was de eerste die overgeplaatst ging worden vanuit Amersfoort naar Ermelo! En niet naar een kliniek, en ook zonder RM, naar een eigen HAT-woning. Blanco, zonder diagnose. En zeker geen NPS. Nog steeds niet trouwens! Ik weet nu wat ik wel heb, maar niet dankzij mijn vorige behandelteam. Zij begrepen helemaal niets van mij. Dit is nog maar een heel klein stukje van het hele verhaal, helaas. Ik heb oa DGT-therapie nodig om alles voor mezelf te kunnen verwerken. En hopelijk komt mijn boek er ooit, want ik voel me steeds sterker. In Amersfoort hebben ze echt geen idee welke schade ze mij hebben aangericht de laatste 2 jaar. Door een totaal verkeerde behandeling, en steeds maar weer in de isoleer opgesloten. Een hel! Nu durf ik het eindelijk in het openbaar te vertellen, beetje bij beetje….
  Zoveel stigma’s opgeplakt gekregen. Maar nooit gepraat met mij waarom. Nu ben ik klaar voor mijn verhaal. De schade herstellen kan echter niet meer. Anderen helpen wel, met mijn verhaal en alle bagage. En door te luisteren, en niet direct te oordelen. Er gewoon te zijn.

  • Hoi Wendy, wat een verhaal ook en wederom nare fout diagnoses. Ik heb heel veel respect dat jij dit nu openbaar verteld. De Orange Monday Foundation komt graag met jou in contact en wil graag naast je staan. Het wordt tijd dat begrip voor mensen met een psychische kwetsbaarheid groter wordt. Wat betreft je boek, wij stimuleren mensen een boek te schrijven en gaan samen met andere partijen er voor zorgen dat ze uitgegeven gaan worden. Ik weet zeker dat je daar andere mensen mee gaat helpen. Nogmaals: Respect!! Martin

 3. Dankjewel voor je reactie. En ik kom graag met jullie in contact. Groetjes, Wendy

 4. Volop in het nieuws, de NPS. Ook het Fonds Psychische Gezondheid heeftsinds vrijdag heel veel publiciteit gekregen na een uitzending van Edwin Evers over dit onderwerp.
  Zie http://www.538.nl/gemist/12401/hoe-narcistisch-ben-jij/
  En bij het FPG zelf…..

 5. Ps ik heb zoveel verschillende stigma’s gekregen, maar eigenlijk was er niemand die het wist. Ik heb zelfs ECT moeten ondergaan, 21 behandelingen als laatste strohalm. Waar ik wel last van had, zeker de laatste 2 jaar in Amersfoort, was dissociatie. Echter geloofden mijn behandelaars dat nou net niet! Terwijl het overduidelijk vermeld stond in mijn rapportages van het ziekenhuis, in ernstige mate zelfs. In crisissituaties werd ik volledig toerekeningsvatbaar verklaard, terwijl ik in een rolstoel zat, met mijn been omhoog in het gips. Onder de morfine en medicatie. Ik kreeg 2 aangiften van verpleegkundigen tegen mij gericht, waar werkelijk niets van klopte. Maar naar mij luisterde niemand. Ik werd direct veroordeeld door het hele team. En in de isoleer gegooid met gipsen been. Ach ja. Het was toch alverbrijzeld. Ik had een rm, kon niets doen. Bijna een jaar later moest ik hiervoor voor de rechter in Utrecht verschijnen. Dit hadden ze nooit gewild. Nee, vast niet. Het was slechts mijn toekomst. Maar gelukkig vond ik wel steun bij het CBB, pvp-er, de Herstel-groepen, familie, vrienden, ervaringsdeskundigen en medepatienten. Die kracht heeft mij na elke val weer overeind geholpen, letterlijk en figuurlijk. Uiteindelijk kwam via de advocate en pvp-er ggz Ermelo in beeld, en zij hadden een totaal ander beeld van mij. Het is mijn redding geworden. Na 2.5 jaar in een isoleer te hebben doorgebracht, foutieve diagnoses, mij te hebben genegeerd en veroordeeld, eindelijk de weg naar vrijheid. Ze hebben mij geprobeerd te stoppen, echt waar! Ik was een gevaar voor mezelf en de samenleving. Nu, dat was in januari, feb en maart. Sinds eind mei zit ik in een begeleid wonen traject. Saved by the bel, want ze wilden mij al terugsturen naar het CIB in Den Haag, waar ik 7 mnd in de isoleer had gezeten en het 1 grote nachtmerrie was. Maar ja, wat doe je anders met lastige patienten die hun mond opentrekken? ….
  Helaas zitten er nog veel meer mensen vast in vergelijkbare situaties. It’s time to change! Ik ben niet langer ‘monddood’ verklaard. Ik wil mijn verhaal vertellen, voor mezelf en anderen.
  En luisteren naar andere mensen, meer niet. Een mens is geen willekeurig project, waar geld aan teverdienen valt. Een mens heeft gevoelens, waar het de artsen en hulpverleners nogal eens aan ontbreekt. Lang niet allemaal, maar een aantal zou eens goed na moeten gaan denken!
  Ik heb teruggevochten, en uiteindelijk gewonnen. Echter zal de schade altijd blijven.

  • Marleen Vriesendorp zegt:

   Hallo Wendy,
   wat een verhaal….wat goed van je dat je uit deze hel bent ontsnapt! Mijn moeder zit dus in een soortgelijke situatie al waar jij in zat…en ik als meest naaste familielid van mijn moeder ben de GGZ te lasting. Ik heb veel onderzoek gedaan en ben het dus helemaal niet eens met de behandelwijze) en ben dus erg lasting voor de GGZ…De GGZ heft nu achter mijn rug geprobeerd mentorschap over mijn moeder te krijgen…gelukkig belde de rechtbank mij en kon ik op tijd reageren…op 8 Mei is de zitting….Ik neem aan dat ik nu de bewindsvoering over mijn moeder ga krijgen…anders klopt de wereld helmaal niet meer….Jij bent met behulp van het CBB uit je situatie gekomen? Wat is het CBB precies? Hoe kom ik in contact met hen? Heb je nog meer tips om mijn moeder uit deze hel te krijgen? Veel success met alles en bedankt alvast!
   Liefs Marleen

 6. maddie zegt:

  Ze moesten eens weten wat ze mensen aan kunnen doen met het stellen van een verkeerde diagnose! Ik was overspannen en zo kwam ik poliklinisch bij een depressiegroepje bij de GGZ. Ik werkte toen nog. Bij een tussenevaluatie werd me verteld door een psychiater dat ik een persoonlijkheidsstoornis had. Antisociale Persoonlijkheidsstoornis en ik kreeg een behandelaar. Was het helemaal niet eens met die diagnose, dus maakten ze er Borderline van. Daar was ik het ook niet mee eens en deed een second opinion bij PsyQ. Daar heb ik verteld met mijn stomme kop dat ze dachten dat ik borderline had. Zonder onderzoek hebben ze gerapporteerd aan die andere instelling dat ik inderdaad borderline zou hebben. Mensen die me kennen zeggen dat ik verre van dat ben en zelf vind ik ook dat ik dat niet heb. Omdat ik het er totaal niet mee eens was en ben, hebben ze er NAO van gemaakt (=niet anderszins omschreven). Ze hebben me daar lichamelijk achteruit zien gaan. Nam ik eerst rennend de trap, later de lift. Bekertje met drinken en ook nog lopen? Dat ging niet meer goed. In 2010 is de fysiotherapeut erachter gekomen dat ik wel eens iets neurologisch kon hebben. Neuroloog> CT- scan, cerebellaire atrofie (hersencellen sterven versneld af)! Omg! .En volgens die neuroloog is dat al een paar jaar. Door die diagnose borderline werd ik nooit geloofd. Dat weet ik omdat ik het dossier had opgevraagd bij die GGZ. Allerlei echte gebeurtenissen werden in dat dossier omschreven als verzinsels! En er staat dat ze mij hebben verteld dat ik NAO heb omdat dat minder weerstand bij mij zou oproepen!. Ook mijn huisarts dacht dat mijn lichamelijke klachten (als niet meer kunnen rennen, omver worden getrokken door de honden, geen eetlust) een psychische oorzaak hadden. Toen was ik 42 jaar! Nu ben ik 3 jaar verder, heb de honden niet meer, heb een driewielfiets, lopen gaat steeds slechter en nog steeds staat in mijn medische dossier dat ik een borderlinestoornis heb. Wat een dwaling! Kokervisie! Als ik geld zou hebben, zou ik alles uit laten zoeken en een psychologische test af laten nemen!

 7. maddie zegt:

  Al heeft iemand een persoonlijkheidsstoornis, dan nog kan diegene ook wel iets anders hebben. Ze moeten eens echt luisteren naar mensen en niet alleen een luisterhouding aannemen.

 8. Pingback: Foute diagnose GGz … en dan? | Martin Jan Melinga

 9. Pingback: Oproep : vaders en moeders met een falende omgangsregeling! | Martin Jan Melinga

 10. Marleen Vriesendorp zegt:

  Hallo Martin Jan,
  Ik heb een soortgelijk probleem, maar dan “andersom” Mijn moeder is 4 jaar geleden gediagnostiseerd met depressive, maar ik kwam er op een gegeven moment achter dat zij medicijnen kreeg voor depressie, psychose, bi-polariteit, mani, schizofrenie, relaxers en slaappillen (al met al 9 verschillende tabletten)…en dit allemaal tegelijk!!! Mijn zeer portieve en altijd zeer gezonde moeder zag er ineens uit als een vrouw van 120 en liep (amper) stompelend over de gang en was kompleet de weg kwijt. Ik heb haar op een geven moment geprobeerd mee naar huis te krijgen (wat de vresenlijk moeilijk werd gemaakt door de GGZ…de artsen dreigden met het stopzetten van al deze medicatie …maar dan in 1 keer, wat erg gevaarlijk is). Uiteindelijk heb ik haar toch een tijd thuis gehad en veel medicijnen af kunnen bouwen…mijn moeder werd zienderogen beter! Daarna is zij onder behandeling van de artsen nog een tijdje thuis geweest zonder mij (ik moest tijdenlijk weg) en is alle hulp die ik voor haar had geregeld stop gezet en is mijn moeder weer teruggezakt. Toen ik terug kwam moest ik weer opnieuw beginnen, ,aar werd mij dit door de GGZ verboden, omdat zij de medicijnen wilden testen…we zijn vresenlijk gemanipuleerd en ze verboden mij met mijn moeder te wandelen, haar gezond eten te geven (wat ik natuurlijk wel gedaan heb), ook massagetherapie en acupuntuur waren uit den boze! De GGZ wilden mijn moeder liever ondervoed houden en opgesloten in een donkere ruimte, zodat zij het effect van lithium konden testen….Het was een nachtmerrie voor mijn moeder en voor mij, omdat de GGZ en ik lijnrecht tegenover elkaar staan wbt de beste behandeling. Ik ben zelf ruim 2 jaar zwaar depressief geweest en weet hoe moeilijk het is. Ik ben hier zonder medicijnen (met gezond eten, heel veel wandelen, acupuntuur en andere alternatieve hulp) heel langzaam weer uit gekomen…en weet dus dat het lichaam zichzelf weer heeld als je het de nodige aandacht geeft…Mijn moeder wordt steeds als ik weer weg moet (ik woon gedeeltelijk in het buitenland) opnieuw aan (nieuwe) een hele zware medicijnen gezet en de afspraken die ik heb gemaakt met de arts worden kompleet over boord gegooid zodra ik het land moet verlaten. Ik mag zelfs geen kontaktpersoon zijn en krijg geen afspraak met de arts, nog enige informatie! Ik ben haar oudste dochter (van 2) en samen met mijn zusje (die zich tijdenlang niet met de situatie bemoeide heeft en weg bleef) zijn wij de enige overgebleven familieleden van mijn moeder. Al ruim 2 jaar geleden heb ik samen met mijn moeder meerdere malen via de officiele weg en via een patientenvertrouwens persoon geprobeerd om het dossier van mijn moeder in te zien, wat de GGZ wettenlijk verplicht binnen 1 maand moet geven, maar dit dossier wordt gewoon niet geven en de aanvragen weggegooid….Mijn moeder wordt steeds slechter en krijgt nog steeds veel te veel medicijnen en bezwijkt een langzame dood door alle bijwerkingen….ik ben radenloos!!!! Is er iemand die mij advise kan geven of kan helpen??? Ik kan er alleen niet meer tegenop…AUB, ik heb echt hulp nodig…dit kan zo niet door gaan. Voor mijn moeder is het misschien te laat, maar dit lot moet nieuwe patienten behoed worden! De praktijken van de commerciele instelling GGZ zijn afschuwenlijk! Hoogachtend, Marleen Vriesendorp (mlvriesendorp@gmail.com)

  • Hoi Marleen, bedankt voor je bericht en het lid worden van de groep Time To Change op Facebook. We komen hier zo snel mogelijk, per mail, op terug aangaande of we iets voor je kunnen betekenen en zo ja, wat we kunnen betekenen. Groet, Martin

   • Marleen Vriesendorp zegt:

    Hallo Martin,
    Super fijn om te weten dat jullei interesse hebben. Ik wacht met smart om te weten of jullie iets voor me kunnen betekenen!!! Mijn moeder is 2 weken geleden overgeplaatst naar de Valerius kliniek in Amsterdam, ter observatie vanwege haar woede aanvallen. De woede aanvallen van mijn moeder zijn uit frustratie over het feit dat ze haar leven in een isoleercel met camera doorbrengt, gedrogeerd en met vresenlijk veel heimwee….erg normal en terecht dat ze boos is dus….De GGZ ziet dit niet zo…ipv met mijn moeder te praten en onze gesprekken te observeren….krijgt mijn moeder nu 3x 10 gram (!!!) Lorazepam geinjecteerd om haar rustig te houden….en mocht ik haar tot 3 keer toe niet gedag zeggen en knuffelen, omdat ik net buiten/voor de bezoektijd kwam….(va 16:00 uur – belachenlijke tijd…de hele dag moeten mijn moeder en ik op mekaar wachten…kunnen we beter lekker s’ochtends/ s’middags wandelen! maar nee….dit en een knuffel buiten bezoektijd zijn tegen de regels!) Lijkt me tijd om de regels te veranderen…. Groeten Marleen Vriesendorp

 11. Pingback: Verkeerde #diagnose in #GGz verlengt behandeltraject! #Zorgwekkend #Stigma | Martin Jan Melinga

 12. Pingback: GGZ: Eerder – Sneller – Beter en … liever GEEN #diagnose dan een foutieve! | Martin Jan Melinga

 13. silarean zegt:

  Hallo. Ik vind het ‘fijn’ hier herkenbare dingen te lezen. Ik ben tien jaar lang bij dimence behandeld als ware ik een manipulerende en achterbakse borderliner (zo ben ik echt genoemd door een coach). Mijn zelfbeeld was van negatief afgegleden naar te noemen ‘zelfhaat’. Ik vergeleek mezelf vaak met de dames waarmee ik groepstherapie had en dat heeft ervoor gezorgd dat mijn zelfbeeld als het ware verdraaid is ofzo. Nu ik een punt heb gezet achter de dimence-hel en ik een andere ggz-instelling heb benaderd, lijkt enorm sterk naar boven te komen dat ik een autisme spectrum stoornis zou hebben. Het zit in de familie, maar doordat autisme vaak anders tot uiting komt bij vrouwen dan bij mannen en in mijn familie de mannen (niet de vrouwen) allemaal bewezen autist zijn, heb ik nooit vermoed dat ik autisme zou kunnen hebben… De laatste maanden word ik door mijn woonbegeleiders begeleid met de aanname: ik heb een autisme spectrum stoornis. Langzamerhand lukt het me eindelijk verandering in bepaalde zaken aan te brengen, wat eerder niet lukte (vaak verergerden klachten), wat door dimence werd uitgelegd als ongemotiveerd zijn enzo… Misschien een gewaagde uitspraak, maar ik sta er compleet achter: hoe ik bij dimence benaderd ben heeft zo enorm invaliderend op mij gewerkt… Ik kom nu langzaam achter wie ik eigenlijk ben… Ik manipuleer helemaal niet… Ik heb een enorm sterk rechtvaardigheidsgevoel en ben heel eerlijk. Ik zal geen gedrag aanwenden of inzetten om aandacht te krijgen… Als ik aandacht wil zul je dat zo aan mij merken: ik tik op je schouder en zeg “ik wil aandacht”. Vraag maar na aan mn omgeving… De laatste tijd voel ik veel verdriet en ook woede… Het is nieuw voor mij om niet alles wat er in mijn leven speelt mezelf als schuldige aan te wijzen. Dimence heeft me kapot gemaakt… Bijna dagelijks begin ik ineens heel hard te huilen en krijg ik het benauwd en nare steken in mijn buik… Als ik de afgelopen tien jaar hulp had mogen ontvangen in plaats van ‘slaag’, was ik misschien momenteel op een heel ander punt in mijn leven… Gelukkig ben ik gekapt bij dimence. Ik heb veel suicidale periodes gekent en voel ook altijd wel verschil in mate van suicidaliteit. De laatste periode bij dimence was ik enorm dichtbij het plegen van suicide. Maar nee… Het was geen depressie hoor, want als je borderline hebt lijken de klachten misschien wel op een depressie maar dat is het niet….. Dus…. Nu werkende antidepressiva en ben echt niet meer depressief nu. Momenteel ben ik aan het dealen met de pijn van het onrecht…

  Ohooh volgens mij is dit een ietwat onduidelijk verhaal geworden… Dat komt denk ik doordat ik hier nog niet veel over gespeoken heb. En wat betreft spelfouten: mijn excuses, ik heb ook dyslectie…

 14. geachte hr. melinga ,
  Betreft opname ggz een jaar of 5 geleden op valselijke te zijn beschuldigt fysiek geweld te hebben gepleegd tevens ik zonder mijn toestemming als proefpersoon ben misbruikt en er een samen zwerings praxis tegen mij plaatsvindt. Ik heb getuige .
  geen advocaat die mij wil ondersteunen in strafrecht tegen ggz .
  Laatste die ik sprak is een week of 3 geleden hield enkel rekening met opgemaakt (aantoonbaar in fouten) stukken door ggz,
  ook heb ik getuige tegen opgemaakte stukken ggz.

  Wordt mij verteld dat de kwestie aanzienlijk hoog is opgelopen .
  Graag zou ik u meer en gedocumenteerd willen overdragen …….zoekend in ondersteuning tegen ggz en een advocaat te vinden …..las ik laatst nog over een dubbele agenda van de ggz ……dat wist ik al !!!
  dank voor uw aandacht en met vriendelijke groet,

 15. Pingback: Een verkeerde #diagnose in #GGz, bestaat dat nog? #denieuweggz #totaaldiagnose | Martin Jan Melinga

 16. Karel Burgs. zegt:

  Nu 19 jaar na mijn psychose en opnames waarin ik langzaam een soort shawshank redemption ben gaan inzetten, om aan heel dat systeem van heropvoeding, grote ego’s van therapeuten, mensen willen kneden in de door hun gewenste vorm, mensen geleidelijk opzetten tegen ouders en relatie, veel confrontatie maar weinig steun, ervoor zorgen dat mensen zichzelf verdacht gaan vinden door ze als verdachte te behandelen, veel werk te maken van zaken die niet je hulpvraag zijn, maar te bagatelliseren van waar je werkelijk mee zit, zich als systeem niet terug laten bekritiseren want men stelt zich hooggeschoold op en dan is het blijkbaar waar wat ze zeggen, functieloze virtuele diagnoses die niets zeggen over je gevoel, beleving, behoefte, veel geleuter en maar beperkt aandacht voor fysiek herstel nadat je helemaal opgebrand bent, zinloze therapieeen die niet bij je behoefte aansluiten maar wel verplicht zijn en vooral heel veel onderlinge tegenspraak. Er waren zeker veel goedbedoelende therapeuten maar ik vond het systeem even ziek als de patiënten, en sommige hulpverleners waren gewoon onevenredig hard voor mensen die op dat moment wellicht moeilijk hanteerbaar gedrag vertoonden maar ook zeer kwetsbaar waren. Hulpverleners hebben in zo’n situatie een kennisvoordeel, positievoordeel, een heel team ter ondersteuning. Als patient in je naakte zelf heb je dan niets. Acuut kom je in een vreemde omgeving terecht terwijl je al in de war bent. Men wil zsm een diagnose stellen en medicatie toedienen, dat zal soms niet anders kunnen, maar dit dient ook hun eigen controlebehoefte, hun eigen angst en onmacht is mogelijk veel groter dan ze toe willen geven, ze willen en moeten de sterke hulpverlener uithangen maar vaak weten ze met hun eigen gevoelens geen raad als ze met de gevoelens van hun cliënten geconfronteerd worden. Shawshank redemption is dus gebaseerd op de film waarin iemand zich in een gevangenis veel moet laten welgevallen door de bewakers, maar in de tussentijd rustig aan zijn ontsnapping werkt. Mijn ontsnapping is gelukt doordat ik weer werk heb terwijl ze me wijsmaakten dat dat niet meer kon, ik geen medicatie meer gebruik terwijl mij wijsgemaakt was dat ik dat heel mijn leven zou moeten doen, ik mijn lichaam weer opgebouwd heb, vierdaagse van Nijmegen, 20 km hardlopen, krachtsport weer opgepakt, ik me uitvoerig ben gaan inlezen in psychologische materie , thuiscursussen ben gaan volgen( cijfer voor cursus praktische psychologie 9,8 gemiddeld, het iq van 140 hadden ze wel goed gemeten) nieuwe vrienden heb gemaakt, en weer redelijk met mensen om kan gaan terwijl de laatste psychiater zei dat dat een zwakke kant van me was( ik heb 16 jaar in de verpleging gezeten, men vond het juist mijn sterkste kant). Nu ben ik al 13 jaar postbezorger nu voor 28 uur per week en het bevalt nog best. Ook ik werd beticht van narcistische persoonlijkheidsstoornis. Dat kan gedeeltelijk waar zijn, ze hadden het ook normale ambitie van een trotse jonge man kunnen noemen. Het achtervolgt me wel, vaak vind ik mezelf een rotzak als het me door oude frustraties niet lukt vriendelijk te blijven en dat wijt ik dat aan mijn narcisme en dat zijn vreselijke figuren nietwaar? Nu, in de laatste herstelfase wil ik een ander huis gaan kopen om ook symbolisch de ontsnapping compleet te maken, zeker als mijn arbeidscontract binnenkort met 5 jaar verlengd wordt. Dan valt er weer meer stress weg. Maar wat blijkt: omdat er in het verleden een diagnose is gesteld en ik opgenomen ben geweest is er een kans dat ik geen overlijdensrisicoverzekering krijg afgesloten die ik nodig heb om de hypotheek te financieren. Ik ben ver gekomen maar moet als het tegenzit op dat aspect toch de handdoek nog in de ring gooien. Ik las onlangs een uitspraak wat betreft de psychiatrie: you can check out but you can never leave, uit het lied hotel Californië. Het blijft je eeuwig achtervolgen en slaat op onverwachte momenten weer toe. Ik laat me niet kennen en ik zal me niet omver laten trekken als mijn aankoop niet doorgaat. Ik heb nog een huis en sla gewoon weer andere wegen en doelen in. Ik laat me niet meer door dat systeem bepalen, ben gewoon een aangepaste burger die zijn verplichtingen nakomt en de rest van mijn leven is van mijzelf.

 17. Klara zegt:

  Ik heb ook een diagnose gekregen op mijn 31e. Daarbij is er nooit gekeken wat de echte oorzaak was. Namelijk een NAH. Ik was 3 toen mijn hersenen beschadigde. Ben inmiddels 51 en kom niet meer af van mijn diagnose. Zelf bij NAH altrecht blijft men nu hangen bij die diagnose. Waardoor ik al vanaf jongs af aan nooit de goede hulp heb gekregen. Het frustreerd me dat je van het kastje naar de muur word gestuurd. Dat men ooit een diagnose steld en vervolgens nooit verder wil kijken omdat zij vast houden aan die 1e diagnose. Ik heb stichting NAH benaderd en daar herkende ik eindelijk wat ik echt mankeerde. De vrouw daar vertelde precies waar ik last van heb en eindelijk vond ik herkenning. Toch weigert altrecht mij de goede diagnose te verstrekken. Waardoor ik weer verder verwezen ben weer op bases van mijn 1e diagnose namelijk borderline. Ik vind het echt schandalig hoe zij bepalen en volgens hun zienswijze een diagnose stellen op 9 punten en vervolgens dat je daar nooit meer vanaf komt.
  Ik heb mijn buik vol van deze instellingen en heb veel zelf gedaan omdat ik in de ggz niet de juiste hulp vond. Ik was niet goed genoeg met bps voor deeltijd en nu is mijn nah niet genoeg omdat ik borderline zou hebben. Eigenlijk is het een lachertje die hele ggz instellingen. En de diagnoses die ze stellen werkelijk nergens echt op gebasseerd.
  Volgens mij is het gewoon werkverschaffing voor een stel onbenullen die volgens boekjes geloven en daar niet vanaf wijken. Ik ben veel verloren door de diagnose. Toch ligt dit in het verleden en kan daar niets meer van terug gedraait worden. Echter de beschadigingen die zij aanrichten is groot. Stempel maar raak. Ik trek me er niets meer van aan. Ik ben gestopt met die belachelijke nepzorg die ze geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.