Het roer gaat #OM! Hoe?

In augustus 2012, nu bijna één jaar geleden werd ik voor het eerst geconfronteerd met de website http://www.time-to-change.org.uk , één van de redenen om in september 2012 de stichting Orange Monday Foundation op te richten.

Orange Monday heeft vervolgens het account @TimeToChangeNL en ook een domeinnaam voor de website vastgelegd. De toenmalige doelstelling was vooral gericht op de, in mijn ogen, falende Geestelijke Gezondheidszorg (GGz) in Nederland. Daar zijn nu de eerste stappen in ondernomen, wij zeggen niet dat het roer om gaat, we doen het ook. In het najaar van 2013 gaat het eerste Orange Monday Center open in Nederland. Meer hierover op onze website www.omcenters.nl.

Blog Roer gaat OM Life Change

De afgelopen maanden werd mij echter steeds meer duidelijk: “Er is iets goed FOUT in Nederland”. Meer dan ‘iets’. Een paar weken geleden DE reden om het Twitter account @TimeToChangeNL opnieuw leven in te blazen. Nu met een andere insteek en een andere gedachte. “Het roer gaat #om in Nederland”. Ondertussen in een paar weken tijd al bijna 550 volgers en op naar de 1000!!

Korte uitleg Change
In het Engels zijn er meerdere woorden voor verandering, bijvoorbeeld:

To Alter –  betekent een kleine verandering, een ligt tikje tegen het roer, de koers is goed,

To Change – een radicale verandering, echt het roer zo draaien dat je een nieuwe koers krijgt.

Dat is om te beginnen de doelstelling, een grote verandering met een nieuwe koers. In Duitsland noemen ze dat ook wel een ‘Wende’. Ook een mooi woord. Er wordt wel eens gevraagd op Twitter ‘wat houdt dat nu in?’ Wat mij betreft houdt het in dat we nu niet weer ‘het paard achter de wagen’ spannen, maar kijken wat de toekomst ons gaat brengen en daarop anticiperen, handelen en doen. Een koers veranderen is een kwestie van hard werken aan/met een doel.

Foto Het roer gaat om 6

Waarom het roer #OM? Wat is er fout?
Uiteraard is dit mijn bescheiden mening. Ik heb de GGz nu ruim 2 jaar ‘onder de loep’ kunnen nemen, maar ook gerelateerde branches zoals “De Zorg” – jeugdzorg en de ouderenzorg in Nederland. Wat is er fout? Hierbij enkele zaken:

  1. In Nederland staan op veel belangrijke functies mensen die bij organisaties inzake bovengenoemde “doelgroepen” werken, maar die niets, maar dan ook niets met de branche te maken hebben (gehad). En als ze dat wel hebben, zich hebben laten leiden door de mensen die dat NIET hebben. Financiële ‘deskundigen’ hebben veel organisaties uiteindelijk ten onder laten gaan door ‘verkeerd’ te bezuinigen en verkeerde investeringen te doen (denk aan Vestia).
  2. Ervaringsdeskundigheid is een vies woord in Nederland. Iemand die een bepaalde ‘ziekte’ heeft gehad of in een bepaalde ‘situatie’ heeft gezeten, kan en wil zijn/haar ervaring gebruiken voor een betere dienstverlening, maar daar wordt veel te weinig gebruik van gemaakt.
  3. Het woordje ‘visie’ is iets dat (over het algemeen) geldt voor een periode van 5-10 jaar. Strategisch management doet dus eigenlijk niet echt mee. Als de ‘deskundigen’ wel van strategische tools gebruik hadden gemaakt dan was er nu niet zo’n groot probleem bij mensen die genieten van hun welverdiende pensioen. Dit stoort mij in zeer hoge mate aangezien de mensen uit de jaren 20-30-40 de grote “bouwers” zijn geweest van ons land en die worden nu in de kou gezet. Machteloos!!! En maar niet te praten over de AOW. Juist zij hebben voor hun ouders betaald en worden nu ‘gekort’ door “jongens en meisjes” van 30-40 jaar oud die zich dit allemaal niet realiseren. De schuld geven aan de mede door hun zelf gecreëerde crisis is wel het meest slappe excuus dat ik gehoord heb van een politicus sinds ik actief bezig ben met politiek (1980).

Het-Roer-Moet-OM-Time-To-Change-NL-overstroming-bankje + tekst

Hoe moet het roer #om dan?
Gisteren kreeg ik te horen van iemand op Twitter: ‘Bedenk eerst welk roer precies waarheen moet? Voordat je roeptoetert waarheen. Je wilt toch niet populistisch zijn?’

Wij (van Orange Monday) weten echt wel waar ons roer heen gaat en wat de koers is die wij gaan varen. Om allerlei redenen staat dat (nog) niet op onze site. De komende maanden laten wij zien hoe wij denken over de huidige GGz en wat wij er aan gaan doen. Ons antwoord wordt OMC Vitaliteit Centra, een compleet nieuwe en innovatieve aanpak van de GGz. Gebruikmakende van wat goed is, toevoegen wat beter kan, dat is onze koers. Niet alleen nu, maar ook de komende 50 jaar. En … populistisch is het laatste wat we willen zijn!

Blog Het roer gaat OM - WHO foto

OMC Vitaliteit Centra heeft een strategisch plan, omdat dat nodig is. Het WHO (World Health Organization (zie foto boven) gaf in september 2012 al aan dat mogelijk in 2040 (dan ben ik 76 jaar oud!!) psychische aandoeningen en stoornissen in de Westerse wereld volksziekte nummer 1 zouden kunnen zijn (als we er niets aan doen dus).

Op dit moment hebben wereldwijd zo’n 350 miljoen mensen last van depressie. Ik heb er nauwelijks iemand over gehoord in Nederland. Dat betekent dus anticiperen op de toekomst en niet in 2039 gaan denken “wat erg”. Nee, actie ondernemen, de juiste (snelle) aanpak, op tijd ingrijpen en vooral voorlichting en preventie. In het kort de aanpak van @OMCenters dus.

Wat voor de GGz geldt, geldt helaas ook voor tal van andere organisaties in Nederland die onder de loep genomen worden of gaan worden. Neem de transitie van de Jeugdzorg naar de gemeentes. Wat mij betreft al mislukt voordat het begonnen is. De controle op oneigenlijke toelages vanuit de PGB. Vaak niet eens fraude, de mensen ‘gebruiken’ gewoon mogelijkheden die er eigenlijk dus (al) niet meer zouden moeten zijn.

De ouderen zijn al eerder besproken. Ik vind dat de ouderen in Nederland (net als iedereen trouwens) het respect verdienen wat ze nu niet (helemaal) krijgen. Iedereen die voor 1945 is geboren, mag wat mij betreft een lintje krijgen. Zal het druk worden op Koningsdag. Zij hebben voor de opbouw en uitbouw gezorgd en ‘wij’ maken er een zooitje van. Volgens mij genoeg reden voor een radicale koerswijziging, dat wordt flink draaien aan het roer!

In de bio van @TimeToChangeNL staat – Roep om een fluwelen revolutie!

Wat bedoel ik met fluwelen? Dat we het niet zacht gaan doen maar ook niet op de manier waarop bepaalde politieke partijen denken het roer om te gooien. Dat heeft geen zin, vroeger niet en zeker nu niet. Een oude directeur in de jaren ‘90 van de vorige eeuw zei het al: ‘Je vangt meer vliegen met stroop dan met stront’ en daar heeft hij nog steeds gelijk in.

Waarom? Omdat wij allemaal verantwoordelijkheid hebben met betrekking tot hoe we er nu voor staan. De afgelopen 10 regeringen zijn door ‘ons’ gekozen, inclusief het parlement en het is dus ook onze verantwoordelijkheid.

Blog 2e Kamer Schippers Orange Monday Centers Vitaliteit Het Roer Moet OM

2 jaar later NOG actueel! Klik op de afbeelding en lees het blog over het nieuwe stiekeme beleid van Schippers.

Verantwoordelijkheid
Dat we voor de ‘zooi’ die er nu is zelf verantwoordelijk zijn, klinkt pijnlijk, maar het is zo en we hebben ook nu weer de mogelijkheid om verantwoordelijkheid te nemen en de koers radicaal te wijzigen. En dat betekent weer samen aanpakken en doen. Net zoals in de jaren 50-70 van de vorige eeuw bouwen op de ‘ruïnes’ van nu, naar een nieuw Nederland waar we allemaal weer trots op kunnen zijn. Dat kan alleen maar door samenwerken, het gesprek aangaan en DOEN!!

Stichting Orange Monday is de initiatiefnemer van ‘Time To Change NL‘ wij komen graag in contact met mensen die er hetzelfde over denken. Samenwerking is nu echt noodzakelijk of het nu GGz betreft, algemene Zorg, Jeugdzorg of Ouderenzorg. Laat van u horen via mail, Twitter, Facebook of telefoon.

Time To Change – Laten we er over praten .. (Lezen of schrijven mag ook :-))

 

Positieve groet, Martin Jan Melinga

Time To Change NL Voorpagina

PS: OMC Vitaliteit Centra steunt de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” u ook? Teken vandaag of steun ons OOK via onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Het roer gaat #OM! Hoe?

  1. Pingback: Orange Monday introduceert nieuwe behandelmethode GGz! | Martin Jan Melinga

  2. Pingback: Wordt Nederland nu eindelijk wakker? | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s