Het roer gaat #om in Nederland!!

Update maandag 13 juli 2015 – Vandaag kreeg ik een berichtje van Facebook dat ik dit blog 2 jaar geleden had geplaatst. Ik heb ‘m wederom gedeeld, sommige zaken blijven actueel, toch? Gisteren mijn blog “Minister Schippers smeedt snode plannen” geplaatst. Al gelezen, u zult verbaast zijn (of niet?). Teken de petitie en klik op onderstaande afbeelding.

blog zorgverzekering edith-schippers-het roer moet om kamer
Blog 12 juli 2013 – Bij de oprichting van de Orange Monday Foundation ben ik mede geïnspireerd door de Engelse campagne ‘It’s Time To Change’ die sinds 2012 succesvol is in Groot Brittannië. Orange Monday is de initiatiefnemer voor de Nederlandse versie in ons land. Dit najaar zal u daar meer over horen. Om te beginnen hebben we reeds het Twitter account @TimeToChangeNL geactiveerd zodat het niet helemaal nieuw meer is straks. U bent vrij om te volgen en uw mening te geven.

AVA Time To Change Twitter

We hebben de vormgeving van het account (zonder logo van #OM) en de bio veranderd. Na nu een jaar betrokken te zijn, door mijn eigen bipolaire stoornis, bij de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz) kom ik steeds meer tot de ontdekking dat het ‘Stigma’ waar iedereen het over heeft, niet iets wat gezondheidszorg gerelateerd is, het is gaat veel verder en breder en raakt de hele Nederlandse samenleving in al haar facetten.

In mijn blog “Stigma? Te gemakkelijk … Onkruid moet uitgeroeid worden!” heb ik de omschrijving van Wikipedia tevoorschijn gehaald. Groepen die er zomaar onder kunnen vallen zijn mensen met een uitkering (via gemeente of UWV), mensen die jeugdzorg nodig hebben, mensen die ouderenzorg nodig hebben en zo kan ik wel even door gaan.

Storend in dat geheel is dat onze regering, bestuurders van gemeenten en provincies, grote ondernemingen en organisaties blijkbaar het spoor kwijt zijn. De grote vraag is of ze werkelijk nog zien wat er gebeurd in Nederland. Hebben ze nu wel die ‘voeling’ met al die honderdduizenden betrokkenen die de dupe worden van bezuinigingen?

Er is iets goed fout ….. in Nederland!
Als je een gemiddelde week de ‘krant’ leest en je ziet al het ‘nieuws’ dan zie je dat er veel fout is en gaat binnen onze samenleving. Als natuurlijk optimist kan zelfs ik niet meer het positieve zien van al die fouten die er nog steeds gemaakt worden in Nederland.

Neem als voorbeeld de opiniepeilingen.  Wat er nu gebeurd is natuurlijk niet gezond, zo niet bizar. In onderstaande grafiek (Bron: http://www.ipsos-nederland.nl) wordt duidelijk dat er het niet goed gaat met de politieke partijen die onze regering vormen.  VVD is van 41 naar 33 (-8) virtuele zetels gezakt en de PvdA maakt het nog bonter van 38 naar 23 zetels (-15). In de 2e Kamer hebben VVD en PvdA samen 79 zetels (was al krap) en nu dus 56 virtuele zetels over. Nieuwe verkiezingen wordt er veel geroepen of dat de oplossing is? Feit is dat de beslissingen van onze regering niet meer gedragen worden door een meerderheid van ons land. De regering Rutte en Samsom moet wat mij betreft nu echt aan het werk. Daadkracht is waar Nederland om vraagt, maar we krijgen het niet.

U zal denken, ja maar dat is virtueel! Onze samenleving is voor een groot en belangrijk deel virtueel. Social Media als Twitter, Facebook en LinkedIn zijn niet meer weg te denken maar een regering die in Nederland GEEN virtuele meerderheid meer heeft, 20 zetels te weinig, is substantieel en zegt in ieder geval één ding wel: Er is iets goed fout ….. in Nederland!

Blog - Time to change - Politieke Peilingen juni 2013

Waar gaat dit blog heen?
Time To Change staat voor verandering. Niet een kleine aanpassing hier en daar. Nee, een ‘Wende’ noemen ze dat ook wel. Volledig de koers wijzigen heet dat in de scheepsvaart en wij van de Orange Monday Foundation hebben daar een beeld van; “Het roer gaat #OM in Nederland’ Dat is overigens ook DE reden dat wij op Twitter de hashtag #OM gebruiken, tevens de afkorting voor Orange Monday.

Het wordt weer eens tijd om echt met zijn allen op te staan en te zeggen tegen de regering; zo kan het niet langer. Grootscheepse demonstraties zagen we in de jaren zeventig en tachtig. De laatste was in 1985; Nederland wilde GEEN kruisraketten. Uiteindelijk haalde de toenmalige regering Lubbers mede door de grote demonstratie in Den Haag (26 oktober 1985 – 550.000 demonstranten) bakzeil en de kruisraketten kwamen er niet.

Blog - Time To Change - Kruisrakketten 26 oktober 1985 Den Haag 550.000Foto Rob Croes – via Wikipedia

Sinds de jaren ‘80 waren er slechts kleine demonstraties, die bijna nooit de 100.000 mensen haalden. Wat daar de reden van is, weet ik ook (nog) niet, feit blijft dat het nu wel tijd wordt voor een grote demonstratie.

Time To Change NL
Wij gaan met het Twitteraccount @TimeToChangeNL de vinger op de zere wond leggen. Het roer gaat #om! Wij hebben die wond wel ontdekt en weten wat wij als Orange Monday gaan veranderen binnen de GGz. Alleen ook wij zien dat het niet alleen gaat om de GGz.

Het gaat #om politieke beslissingen. Zowel landelijk, provinciaal als gemeentelijk. Van de transitie jeugdzorg naar de gemeenten krijgen nu al veel mensen pijn in de buik.

Het gaat #om het bestuur van grote en logge organisaties als banken, pensioenfondsen, woningbouw en bijvoorbeeld  UWV, onderwijs en andere overheid gerelateerde ondernemingen. (Noot: sinds maart 2015 ook de website www.hetroermoetomin.nl)

Het gaat #om …… ??
Wij horen graag van u wat u zou willen veranderen. Waar moet volgens u het roer #om.

Binnen TimeToChangeNL noemen wij het een ‘fluwelen’ revolutie. Maar wat zou het mooi zijn als het echte een hete Herfst wordt en er weer honderdduizenden demonstranten op de been komen om letterlijk te laten zien aan onze regering:  ‘Het ROER gaat #OM!

Misschien 26 oktober 2013? 28 jaar na dato! ( Noot: 26 oktober 2015 – 30 jaar later)

Fijn weekend!

It’s Time To Change – Laten we er over praten …… en samenwerken!

Positieve groet, Martin Jan Melinga

Time To Change NL Voorpagina

PS: OMC Vitaliteit Centra steunt de petitie “Het Roer OM in de Gezondheidszorg” u ook? Teken vandaag of steun ons OOK via onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Time To Change NL en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Het roer gaat #om in Nederland!!

 1. Lex Vink zegt:

  Martin Jan, wederom een treffend en inspirerend blog en wederom een aantal spijkers op de kop. Ik bewonder je / jullie positieve instelling en jou / jullie doelstellingen. Als beroepspessimist zie ik de toekomst weliswaar iets somberder in als Orange Monday cs, maar dat neemt niet weg dat ik jullie geen warm hart toedraag. En bovendien, hoop doet leven, nietwaar?
  Ik geloof overigens niet in grote demonstraties, maar ben een groot voorstander van voorlichting en educatie. Ieder stukje kennis en bewustwording dat je een medemens mee kunt geven is er een. #OM en Time To Change NL zijn lichtpuntjes in donkere tijden en laten zien dat nog niet alles totaal verziekt is. Ter verdere inspiratie wil ik hier nog wat andere positieve geluiden achter laten, waarschijnlijk ken je ze al, maar ze kunnen wat mij betreft niet voldoende aandacht / publiek krijgen: Mad In America @Mad_In_America, rethinkMentalIllness @Rethink_, GlobalCoherence @GlobalCoherence, MarilynSchlitz @MarilynSchlitz & NoeticOrg @NoeticOrg. Verder mis ik jullie nog op Google+. Dit platform is in Nederland nog niet erg ingeburgerd, maar groeit razendsnel.
  Ik blijf jullie met veel interesse volgen, ondertussen proberend om vanuit mijn eigen positie als verpleegkundige en ervaringsdeskundige mijn steentje bij te dragen aan een meer humane samenleving en (geestelijke) gezondheidszorg waarin de mens daadwerkelijk centraal staat.

 2. Beste Lex, bedankt voor jouw inspirerende reactie. Ik ga uiteraard door met mijn blogs en met jouw input zal ik zeker aan de slag gaan. Bedankt ook voor je tips voor Twitter en Google+ Naast ons Twitter account zitten we sinds kort ook op Facebook en LinkedIn. Wij gaan ook met Google+ aan de slag.

  Op jouw quote: “#OM en Time To Change NL zijn lichtpuntjes in donkere tijden en laten zien dat nog niet alles totaal verziekt is” Fijn dat jij het ook als een lichtpuntje ziet. Wij denken dat het tijd is voor actie (demonstratie of niet) Zo doorgaan KAN werkelijk niet. Ons land wordt ‘kapot’ gemaakt door bestuurders en dat moet maar eens klaar zijn!

  Groet, Martin

 3. Webweider zegt:

  De #OM is denk ik niet handig. Het doet me denken aan het Openbaar Ministerie, maar ik zie daarbij ook heel veel buitenlandse berichten voorbij komen. Misschien #RoerOm of moet Moet er nog tussen vanwege mogelijke kooktips. Ga in elk geval door met het blog/project.

 4. Pingback: Wordt Nederland nu eindelijk wakker? | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s