Stigma? Te gemakkelijk … onkruid moet uitgeroeid worden!

Mijn laatste blog was nog maar net online of ik kreeg al reacties. Fijne reacties, zoals; “Mooi dat je jouw leven met een bipolaire stoornis wilt delen met anderen via een blog”. De belangrijkste reden dat ik mijn blogs voor Orange Monday schrijf, is dat heel veel mensen, direct of indirect, met een psychische kwetsbaarheid te maken hebben. Orange Monday staat onder andere voor “Time To Change”, in navolging van de succesvolle campagne in Engeland. Ondertussen hebben bijna 40.000 mensen op de site http://www.time-to-change.org.uk kenbaar gemaakt dat zij ook een psychische kwetsbaarheid hebben of dat zij de actie ondersteunen.
Time To Change, Time To Talk 2

“Ik heb een bipolaire stoornis. Dat is niet erg, laten we er over praten!”

SIRE Campagne
Deze week ging de nieuwe campagne van start van SIRE; de aanpak van stigma. Er komt een hulplijn voor mensen zonder psychische kwetsbaarheid. Paul van Rooy van GGz Nederland schreef er een prachtige blog over, waarnaar ik wil verwijzen: http://www.ggz-connect.nl/bericht/837/wat-je-niet-ziet-bestaat-niet-hulplijn-voor-mensen-zonder-psychische-ziekte; in het kort: De hulplijn voor mensen zónder psychische ziekte. De rollen worden eens omgedraaid: psychisch gezonde mensen met omgangsproblemen krijgen hulp van mensen die zelf een psychische ziekte hebben of hebben gehad. Luisteren naar elkaar.

Ook de Orange Monday Foundation staat natuurlijk 100% achter deze SIRE-campagne en het blog van Paul van Rooy. Er moet wat gedaan worden aan het stigma tegen mensen met een psychisch aandoening. Zo’n hulplijn is fantastisch! Wat er vooral moet komen is voorlichting. Wat betekent het nu daadwerkelijk als iemand een psychische aandoening heeft. Het spreekwoordelijke “gebroken been” is namelijk heel wat makkelijker uit te leggen en die diagnose is vaak snel(ler) gesteld.

Mensen met een psychische aandoening lopen soms jaren bij de Geestelijke Gezondheidszorg voordat hun diagnose is gesteld en de behandeling kan beginnen. Het stigmatiseren van deze mensen en onbegrip uit hun omgeving helpt ze niet, in tegendeel. Tegen iemand met een depressie zeggen “Kom ga gezellig mee naar een pretpark” komt vaak volledig verkeerd aan. Een pretpark is het laatste waar diegene op dat moment aan denkt. Goede voorlichting kan dit soort misverstanden voorkomen. Een klein voorbeeld …..

Stigma – Zo makkelijk ….
Afgelopen week kwamen er ook heel wat tweets voorbij over pesten. Stigma staat bij mij gelijk aan pesten of andersom. Ik heb Wikipedia geraadpleegd:

“Pesten is het gedrag waarbij één persoon herhaald en gedurende langere tijd door een of meerdere anderen bejegend wordt op manieren die leiden tot fysieke verwonding en/of psychisch lijden.

Plagen en pesten is niet hetzelfde. Niet alle leraren en ouders kunnen het onderscheid even goed herkennen. Hierdoor wordt pesten nogal eens ten onrechte voor plagen aangezien. Bij plagen zijn beide partijen (vrijwel) aan elkaar gelijk, en is de situatie één op één. De ene keer doet de een wat, de andere keer de ander. Het kan gebeuren dat het niet prettig gevonden wordt, en er kan zelfs ruzie van komen, maar zelfs dan geven beide partijen goed partij.

Plagen kan ook een goedaardig karakter hebben, waarbij beide partijen erom kunnen lachen. Een sprekend en typisch Nederlands voorbeeld is het Sinterklaasgedicht.

Pesten is structureel anders. In tegenstelling tot bij plagen is er hier geen gelijkwaardigheid meer. De pesterijen gebeuren (vaak) niet één op één, maar met een hele groep tegen één (soms twee of drie, maar vaak een minderheid). De gepeste kan zich niet verweren, en is altijd de sigaar. Vaak durft of kan hij niet terugslaan, of is hierin niet doeltreffend. Plagen houdt na verloop van tijd op, terwijl pesten vaak voortdurend doorgaat.”

Onkruid - Landgoed 2
– In mijn ogen is stigma onkruid dat overwoekerd –

Voor de duidelijkheid heb ik ook de definitie van stigma opgezocht op Wikipedia, een woord dat wel veel wordt gebruikt, maar waar we de betekenis niet helemaal precies van weten, de betekenis is zwaar en beladen, lees hieronder.

“Een stigma is een schandvlek of brandmerk dat aan een bepaald persoon wordt gekoppeld. Een stigma kan ook een vooroordeel zijn dat leeft bij een bevolkingsgroep.

In het Nederlands kent men het afgeleide werkwoord “stigmatiseren”. Synoniem hieraan is het “brandmerken”. Deze woorden worden gebruikt in overdrachtelijke zin.

Als men een bepaalde groep brandmerkt/stigmatiseert, dicht men die groep als geheel een bepaald negatief kenmerk toe. Het is voor de gestigmatiseerde groep, zoals het voor een gebrandmerkte onmogelijk is van het merkteken af te komen, zeer moeilijk om een stigma kwijt te raken

Stigmatiseren is in de regel altijd subjectief. Dit ongemak brengt met zich mee dat de meeste stigmatiserende opmerkingen foute veronderstellingen over een groep of individu zijn. Het slachtoffer wordt immers altijd benadeeld als hij gebrandmerkt wordt door een ander; want het is moeilijk om invloed uit te oefenen tegen stigmatiserende opmerkingen.

Brandmerken is altijd determinant en om die reden sociaal onverantwoordelijk gedrag. Het is een gevolg van twee andere sociale verschijnselen genaamd roddel en smaad.”

Voor zover de citaten uit Wikipedia. Terug naar de realiteit en harde werkelijkheid van alle dag; pesten en stigma. Als je gebruik, of beter misbruik, maakt van iemands zwakheid en hem of haar gaat pesten dan kan iemand zich niet (goed) verweren. Dat is de boodschap die ik lees. Het zelfde geldt voor stigma. Juist iemand met een psychische aandoening kan zich vaak niet verdedigen. En dat maakt pesten/stigma zo triest. Iemand die pest, wil zijn eigen ego oppoetsen ten koste van anderen.

logo Time To Change

Eén van die mensen die dat doet, is de heer J.S. te A.. Ik had beloofd geen aandacht meer aan hem te besteden, maar voelde mij toch geroepen te reageren op zijn laatste blog. JS heeft namelijk wel een heel bijzondere kijk op mensen met een psychische aandoening.

Zo gebruikt JS in zijn blogs woorden als “zelf-diagnose” en “zorg-shoppen” en beticht mensen met een psychische aandoening, zoals ik bijvoorbeeld, er van dat zij net zolang ‘shoppen’ totdat zij een psychiater vinden die een diagnose wil stellen die hen uitkomt. Voor de duidelijkheid, mijn bipolaire stoornis is na bijna een jaar vastgesteld door een psychiater van Altrecht.

JS is duidelijk iemand die niet weet waar hij over praat, maar wel zijn oordeel klaar heeft. Volgens JS heb ik door ‘zelf-diagnose’ een bipolaire stoornis (verzonnen dus volgens hem), maar hij schrijft ondertussen wel drie blogs waarin hij aangeeft dat ik, als iemand met een ‘bipolaire stoornis’, gevaarlijk zou zijn voor mijn omgeving. Voor het gemak krijg ik van hem ook de diagnose narcistische persoonlijkheidsstoornis aan de broek, wat ik, door onderzoek aangetoond door Altrecht GGz Zeist, niet heb.

Voor het schrijven van zijn laatste blog over mij heeft JS wel opgezocht wat een bipolaire stoornis is. Dat kan ik waarderen, je interesseren in de aandoening die iemand heeft. Maar de rest van het blog raakt kant nog wal. Als we deze vormen van stigma niet aanpakken dan kan het nog wel eens flink mis gaan in Nederland. Mensen als JS moeten gestopt worden ….. Het is net als onkruid; als je het niet aanpakt overwoekert het je tuin. (zie foto boven)

Maar vooral, laat iedereen die zich bezig houdt met campagnes tegen stigma, of dit nu SIRE is of de Stichting Samen Sterk tegen Stigma of Social Run of onze eigen Orange Monday, zo’n man als JS als voorbeeld nemen hoe het NIET moet. Het is te makkelijk om iemand een stigma te geven, maar hoe kom je er weer van af?

Miljoenen euro’s aan campagnes tegen pesten of stigma gaan verloren door dit soort mensen, die werkelijk niet weten wat ze doen of overzien welke schade zij aanrichten met hun ‘lastercampagnes’. Het lijkt mij in ieder geval een goed idee wanneer JS zelf de hulplijn van SIRE eens belt en zich laat informeren over psychische aandoeningen en de consequenties die psychische kwetsbaarheden hebben voor mensen die er mee te maken hebben.

Voor iedereen die behoefte heeft, de link: http://dehulplijnvoormensenzonderpsychischeziekte.nl

Fijne Orange Monday nog!

PS. Deze foto is gemaakt door JS en heeft hij op zijn blog gezet. Ik plaats hem hier ook zodat u weet uit welk hout deze man gesneden is. Met een camera wachten tot ik op het balkon van mijn moeder in Zeist verschijn. Dezelfde dag heeft hij ook nog foto’s gemaakt van het huis dat ik deel met mijn vriendin in Amersfoort. Stalking?

Foto 1 Jacques Smits - Slotlaan 399 melinga1-012 - Stalking

Martin Jan Melinga

@TimeToChangeNL is het actie account van de Orange Monday Foundation op Twitter in navolging van het succesvolle initiatief in de UK – http://www.time-to-change.org.uk/

LOGO-Orange-Monday-nieuw-2

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Bipolaire Stoornis, Orange Monday en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Stigma? Te gemakkelijk … onkruid moet uitgeroeid worden!

  1. Yvonne zegt:

    Wat een nare man! Je kan hiervoor een aanklacht indienen, want het lijkt me niet dat zoiets mag. Verder vind ik het een heel goed artikel en goede campagnes! Het is te triest voor woorden dat mensen met een psychische aandoening hier niet voor uit durven te komen uit angst voor de reacties. Je bent niet je aandoening, het is een deel van je persoonlijkheid. Keep up the good work!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.